Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Företagande, apologetik och islam i fokus på konferens

Är islam förenligt med det västerländska samhället? Det var en av frågorna som diskuterades under konferensen ”Uppdrag: Guds rike” som ägde rum i Stockholm i helgen. Andra ämnen som togs upp på eventet, som samlar kristna ledare till seminarier och nätverksmöten, var apologetik, teologi och företagande.

Nyheter · Publicerad 15:00, 8 dec 2021

– Det som är unikt är att vi samlar människor med olika kallelser och gåvor och att man kan skapa strategiska allianser genom det. Tanken är att konferensen ska vara en uppmuntran och trosinjektion, säger Olof Edsinger, från Svenska evangeliska alliansen (Sea) som var en av arrangörerna.

Han höll själv i seminariet ”Samhällspåverkan” där han tog upp de problem han ser med transideologi och könsdysfori.

En av deltagarna på seminariet var Agnes Arlebrandt, som studerar till biologilärare.

För Världen idag förklarade hon att hon tror att informationen som hon fick under seminariet kommer vara en hjälp när hon ska undervisa i sexualkunskap.

Under ett seminarium om islam och kristen tro lyfte Omid Pasbakhsh, författare till en Sea-skrift om islam och kristen tro, fram de problem som han menar finns när det gäller att förena islam med det västerländska samhället. Enligt undersökningar vill 70 procent av alla muslimer i världen ha sharialagar medan 52 procent av muslimerna i Sverige föredrar sharialagar framför svensk lag, sade han.

I seminariet om vilken plats kristet företagande har i kyrkan, missionen och samhället talade Marco Strömberg från Focus business school. Han lyfte fram hur kyrkan redan från början har bidragit till samhällets utveckling: Klostren var föregångare till sjukhusen, präster tog nya jordbruksmetoder till Norden och reformationen gjorde att läs- och skrivkunnigheten i Sverige blev högst i världen.

– Kyrkan har alltid varit långt fram när det gäller att möta samhällets behov. Var ska församlingen ligga i framkant i dag? Det är företagande och att skapa jobb eftersom det är det största behovet i världen, sade Strömberg.

Han nämnde som exempel hur en kristen företagare i Manila har en taxikyrka med flera tusen chaufförer som medlemmar.

När ordet var fritt under seminariet berättade deltagaren Simon Hörnqvist om hur hans bolag kollapsade helt men att hans gudstro bar honom. Det blev ett vittnesbörd för andra som undrade hur han klarade att hantera den kaotiska situationen.

Fredrik Hansson, från Hällebergs­församlingen i Ljungskile, summerade varför konferensen ”Uppdrag: Guds rike” varit värdefull.

– Jag tycker det är viktigt att träffa andra ledare som ser Bibeln som Guds ord, vilket är räddningen för församlingarna, sade han.

Uppdrag: Guds rike

Plats: Korskyrkan och Roseniuskyrkan i Stockholm

Arrangörer: Svenska evangeliska alliansen, Apologia, Claphaminstitutet, Focus business school, Korskyrkan Stockholm, Langham Sverige, Sallux och Världen idag

Mer information på: www.uppdraggudsrike.se

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10