Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Förenade arabemiraten och Israel kom överens om fred

Israel och Förenade arabemiraten har kommit överens om ett fredsavtal som syftar till att normalisera relationen mellan länderna.

”Historiskt”, skriver USA:s president Donald Trump som medlat mellan länderna.

Nyheter · Publicerad 12:32, 14 aug 2020

”Enormt genomslag i dag! Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenade arabemiraten”, skriver Donald Trump på Twitter.

Avtalet, som getts namnet Abraham-avtalet, är en produkt av utdragna förhandlingar mellan länderna. Det är det första i sitt slag sedan 1994 då ett liknande fredsavtal slöts mellan Israel och Jordanien.

Överenskommelsen mellan de två länderna hanterar bland annat omstridda områden – Israel förbinder sig att skjuta upp planerna på att kräva suveränitet över judeiska och samariska områden som ska tillfalla Israel enligt Trumps fredsplan.

Avtalet har signerats av Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed. I ett samlat uttalande skriver de tre ledarna att de har ”kommit överens om full normalisering av relationerna mellan Israel och Förenade arabemiraten”.

”Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis över den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna samt modet hos Förenade arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen”, fortsätter uttalandet.

Donald Trumps motkandidat i det amerikanska presidentvalet, demokraten Joe Biden, meddelar att han välkomnar avtalet.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi hyllar uppgörelsen, och skriver på Twitter att Israels löfte om att upphöra med ”annektering” av omtvistade områden kan bidra till att nå fred i Mellanöstern.

En annan som utryckt sig positivt är FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som i ett uttalande säger att han välkomnar ”varje initiativ som kan uppmuntra fred och säkerhet i Mellanöstern”.

Från palestinskt håll förkastades avtalet. Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, menar att Förenade arabemiraten genom detta ”normaliserar” Israel.

Den palestinska myndigheten kallar avtalet för ett ”föraktligt förräderi”, rapporterar Times of Israel och skriver att den palestinske ledaren Mahmoud Abbas kallat till ett ”nödmöte”.

Även den islamistiska rörelsen Hamas, som är terrorstämplad av bland annat EU, är kritisk till uppgörelsen och säger att den ”inte gagnar palestiniernas sak”.

Fredsavtalet väcker även skarpt ogillande från Iran och Turkiet, som beskriver det som skamligt och svekfullt.

Som ett resultat av avtalet kommer delegationer från Israel och Förenade arabemiraten under de kommande veckorna att enas om avtal rörandes handel, turism, direktflyg, kommunikation och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i avtalet som en möjlighet för att ge muslimer åtkomst till islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem.

De båda länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadörer och öppna ambassader.

Avtalet kommer att undertecknas formellt i Vita huset i USA inom tre veckor, uppger president Donald Trump.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att överenskommelsen är ett ”välkommet steg” och att hon hoppas att den i förlängningen kommer leda till en tvåstatslösning.

Enormt genomslag i dag! Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenade arabemiraten.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00