Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Förenade arabemiraten och Israel kom överens om fred

Israel och Förenade arabemiraten har kommit överens om ett fredsavtal som syftar till att normalisera relationen mellan länderna.

”Historiskt”, skriver USA:s president Donald Trump som medlat mellan länderna.

Nyheter · Publicerad 12:32, 14 aug 2020

”Enormt genomslag i dag! Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenade arabemiraten”, skriver Donald Trump på Twitter.

Avtalet, som getts namnet Abraham-avtalet, är en produkt av utdragna förhandlingar mellan länderna. Det är det första i sitt slag sedan 1994 då ett liknande fredsavtal slöts mellan Israel och Jordanien.

Överenskommelsen mellan de två länderna hanterar bland annat omstridda områden – Israel förbinder sig att skjuta upp planerna på att kräva suveränitet över judeiska och samariska områden som ska tillfalla Israel enligt Trumps fredsplan.

Avtalet har signerats av Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed. I ett samlat uttalande skriver de tre ledarna att de har ”kommit överens om full normalisering av relationerna mellan Israel och Förenade arabemiraten”.

”Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis över den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna samt modet hos Förenade arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen”, fortsätter uttalandet.

Donald Trumps motkandidat i det amerikanska presidentvalet, demokraten Joe Biden, meddelar att han välkomnar avtalet.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi hyllar uppgörelsen, och skriver på Twitter att Israels löfte om att upphöra med ”annektering” av omtvistade områden kan bidra till att nå fred i Mellanöstern.

En annan som utryckt sig positivt är FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som i ett uttalande säger att han välkomnar ”varje initiativ som kan uppmuntra fred och säkerhet i Mellanöstern”.

Från palestinskt håll förkastades avtalet. Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, menar att Förenade arabemiraten genom detta ”normaliserar” Israel.

Den palestinska myndigheten kallar avtalet för ett ”föraktligt förräderi”, rapporterar Times of Israel och skriver att den palestinske ledaren Mahmoud Abbas kallat till ett ”nödmöte”.

Även den islamistiska rörelsen Hamas, som är terrorstämplad av bland annat EU, är kritisk till uppgörelsen och säger att den ”inte gagnar palestiniernas sak”.

Fredsavtalet väcker även skarpt ogillande från Iran och Turkiet, som beskriver det som skamligt och svekfullt.

Som ett resultat av avtalet kommer delegationer från Israel och Förenade arabemiraten under de kommande veckorna att enas om avtal rörandes handel, turism, direktflyg, kommunikation och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i avtalet som en möjlighet för att ge muslimer åtkomst till islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem.

De båda länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadörer och öppna ambassader.

Avtalet kommer att undertecknas formellt i Vita huset i USA inom tre veckor, uppger president Donald Trump.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att överenskommelsen är ett ”välkommet steg” och att hon hoppas att den i förlängningen kommer leda till en tvåstatslösning.

Enormt genomslag i dag! Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenade arabemiraten.

Nuri Kino coronasjuk – manar till ansvar

Coronapandemin. Journalisten och författaren Nuri Kino är hemma igen efter att ha vårdats på sjukhus för covid-19.... onsdag 25/11 10:00

Vi får inte glömma bort att vi är fria i Kristus!

Arbetslivskrönika Inom ICCC, den Internationella kristna handels­kammaren, ser vi det som ett nyckeluppdrag från Gud... onsdag 25/11 00:00

Jag vågar inte möta sorgen efter pappas död, vad ska jag göra?

Familjefrågan Hej Karin! Jag är rädd för att känna. Jag har inte vågat sörja min pappa, som hastigt gick bort för...

När ryktet är bättre än vi förtjänar – brevet till Sardes

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 6/8). ”Du har namn om dig att du lever, men du är död” (Upp 3:1). Detta måste vara några av Nya...