Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Föreläsare kallade judar ”smutsiga mikrober”

Judar är ”smutsiga mikrober”, och dessa ”apor och grisar” måste botas genom antibiotika. Det hade en muslimsk predikant, Dhulkarnein Ramadani, sagt året innan han 2017 inbjöds att tala i Göteborgs moské på en konferens som sponsrades av Ibn Rushd och Islamic Relief.

Avslöjandet i Expressen kommer från forskarna Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom.

Nyheter · Publicerad 14:00, 11 sep 2020

De tre forskarna har även tidigare kritiserat studieförbundet Ibn Rushd för att man bjudit in personer med framför allt antisemitiska åsikter.

I sin nya artikel lyfter de fram flera exempel på sådana personer som bjudits in av studieförbundet. En av dem är Dhulkarnein Ramadani. En annan är predikanten Kamal El-Mekki, som förespråkat dödsstraff för den som lämnar islam. 

Vidare ska Eritreanska kulturforum, medlemsorganisation i Ibn Rushd, mellan 2016 och 2019 ha bjudit in Sheikh Tawfeeq As Sayegh som föreläsare. Den saudiske imamen har vid flera tillfällen uppmanat att judar ska dödas och utrotas.

De tre forskarna lyfter även fram Ibn Rushds nära samarbete med Göteborgs moské, som i sin tur är kopplad till Islamiska informationsföreningen (IIF).

”Enligt IIF:s hemsida är polygami accepterat enligt islam och hemsidan redogör för parallella juridiska regelverk som lägre arvsrätt för kvinnor”, skriver de i Expressen.

Nyligen beslutade Göteborgs stad att frysa sitt stöd till Ibn Rushd, då det uppdagades att den salafistiska Bellevuemoskén var en av Ibn Rushds lokala medlemsföreningar och samarbetspartners.

– Bara för att ta ett exempel så är en samarbetspartner Bellevuemoskén, och det vet vi ju att den är ett nav för våldsbejakande islamism, sade kommunalrådet Jonas Attenius (S) till Göreborgs-posten i början av september.

Eskilstuna kommun stoppade bidragen till Ibn Rushd i våras, med hänvisning till dess koppling till ideologiskt tveksamma miljöer.

Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren har tidigare skrivit om att Ibn Rushd skulle ha kopplingar till Muslimska brödraskapet, främst genom den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organizations in Europe.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier