Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Föreläsare kallade judar ”smutsiga mikrober”

Judar är ”smutsiga mikrober”, och dessa ”apor och grisar” måste botas genom antibiotika. Det hade en muslimsk predikant, Dhulkarnein Ramadani, sagt året innan han 2017 inbjöds att tala i Göteborgs moské på en konferens som sponsrades av Ibn Rushd och Islamic Relief.

Avslöjandet i Expressen kommer från forskarna Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom.

Nyheter · Publicerad 14:00, 11 sep 2020

De tre forskarna har även tidigare kritiserat studieförbundet Ibn Rushd för att man bjudit in personer med framför allt antisemitiska åsikter.

I sin nya artikel lyfter de fram flera exempel på sådana personer som bjudits in av studieförbundet. En av dem är Dhulkarnein Ramadani. En annan är predikanten Kamal El-Mekki, som förespråkat dödsstraff för den som lämnar islam. 

Vidare ska Eritreanska kulturforum, medlemsorganisation i Ibn Rushd, mellan 2016 och 2019 ha bjudit in Sheikh Tawfeeq As Sayegh som föreläsare. Den saudiske imamen har vid flera tillfällen uppmanat att judar ska dödas och utrotas.

De tre forskarna lyfter även fram Ibn Rushds nära samarbete med Göteborgs moské, som i sin tur är kopplad till Islamiska informationsföreningen (IIF).

”Enligt IIF:s hemsida är polygami accepterat enligt islam och hemsidan redogör för parallella juridiska regelverk som lägre arvsrätt för kvinnor”, skriver de i Expressen.

Nyligen beslutade Göteborgs stad att frysa sitt stöd till Ibn Rushd, då det uppdagades att den salafistiska Bellevuemoskén var en av Ibn Rushds lokala medlemsföreningar och samarbetspartners.

– Bara för att ta ett exempel så är en samarbetspartner Bellevuemoskén, och det vet vi ju att den är ett nav för våldsbejakande islamism, sade kommunalrådet Jonas Attenius (S) till Göreborgs-posten i början av september.

Eskilstuna kommun stoppade bidragen till Ibn Rushd i våras, med hänvisning till dess koppling till ideologiskt tveksamma miljöer.

Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren har tidigare skrivit om att Ibn Rushd skulle ha kopplingar till Muslimska brödraskapet, främst genom den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organizations in Europe.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Inga åtal trots ett år med ny terrorlag

Brott. Ett år har gått sedan det blev straffbart att ha olika former av samröre med en... måndag 1/3 14:09

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Kristna migranter påverkar samhället i Marocko

Nordafrika. Det religiösa landskapet i Marocko håller på att förändras på grund av inflyttning av afrikanska... måndag 1/3 08:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier