Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Föreläsare kallade judar ”smutsiga mikrober”

Judar är ”smutsiga mikrober”, och dessa ”apor och grisar” måste botas genom antibiotika. Det hade en muslimsk predikant, Dhulkarnein Ramadani, sagt året innan han 2017 inbjöds att tala i Göteborgs moské på en konferens som sponsrades av Ibn Rushd och Islamic Relief.

Avslöjandet i Expressen kommer från forskarna Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom.

Nyheter · Publicerad 14:00, 11 sep 2020

De tre forskarna har även tidigare kritiserat studieförbundet Ibn Rushd för att man bjudit in personer med framför allt antisemitiska åsikter.

I sin nya artikel lyfter de fram flera exempel på sådana personer som bjudits in av studieförbundet. En av dem är Dhulkarnein Ramadani. En annan är predikanten Kamal El-Mekki, som förespråkat dödsstraff för den som lämnar islam. 

Vidare ska Eritreanska kulturforum, medlemsorganisation i Ibn Rushd, mellan 2016 och 2019 ha bjudit in Sheikh Tawfeeq As Sayegh som föreläsare. Den saudiske imamen har vid flera tillfällen uppmanat att judar ska dödas och utrotas.

De tre forskarna lyfter även fram Ibn Rushds nära samarbete med Göteborgs moské, som i sin tur är kopplad till Islamiska informationsföreningen (IIF).

”Enligt IIF:s hemsida är polygami accepterat enligt islam och hemsidan redogör för parallella juridiska regelverk som lägre arvsrätt för kvinnor”, skriver de i Expressen.

Nyligen beslutade Göteborgs stad att frysa sitt stöd till Ibn Rushd, då det uppdagades att den salafistiska Bellevuemoskén var en av Ibn Rushds lokala medlemsföreningar och samarbetspartners.

– Bara för att ta ett exempel så är en samarbetspartner Bellevuemoskén, och det vet vi ju att den är ett nav för våldsbejakande islamism, sade kommunalrådet Jonas Attenius (S) till Göreborgs-posten i början av september.

Eskilstuna kommun stoppade bidragen till Ibn Rushd i våras, med hänvisning till dess koppling till ideologiskt tveksamma miljöer.

Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren har tidigare skrivit om att Ibn Rushd skulle ha kopplingar till Muslimska brödraskapet, främst genom den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organizations in Europe.

Nuri Kino coronasjuk – manar till ansvar

Coronapandemin. Journalisten och författaren Nuri Kino är hemma igen efter att ha vårdats på sjukhus för covid-19.... onsdag 25/11 10:00

Vi får inte glömma bort att vi är fria i Kristus!

Arbetslivskrönika Inom ICCC, den Internationella kristna handels­kammaren, ser vi det som ett nyckeluppdrag från Gud... onsdag 25/11 00:00

Jag vågar inte möta sorgen efter pappas död, vad ska jag göra?

Familjefrågan Hej Karin! Jag är rädd för att känna. Jag har inte vågat sörja min pappa, som hastigt gick bort för...

När ryktet är bättre än vi förtjänar – brevet till Sardes

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 6/8). ”Du har namn om dig att du lever, men du är död” (Upp 3:1). Detta måste vara några av Nya...