Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Föräldrar varnar för grovt språk i serier för tonåringar

Den amerikanska föräldraorganisationen PTC varnar föräldrar för att streamingjättar använder grovt språk i serier som riktar sig till tonåringar – trots att serierna inte hade varit tillåtna för dem att se om de visats på bio.

Nyheter · Publicerad 13:00, 17 apr 2023

Organisationen Parents Television and Media Council (PTC) – som har som mål att erbjuda en säker och sund nöjesmiljö för barn och familjer i USA – varnar för att streamingtjänster släpper material för unga, trots att det egentligen borde vara vuxenklassat.

”De här författarna har inga kval angående att fritt använda det (svordomar, reds. anm.) i program som de vet att barn och tonåringar tittar på; inte heller, uppenbarligen, känner de någon moralisk plikt att anta en mer restriktiv åldersbaserad klassning av de program som använder den typen av språk”, skriver Melissa Henson, vice ordförande för PTC, i ett blogginlägg.

I USA räcker det att den engelska svordomen som börjar med bokstaven f används en gång för att filmen ska få en åldersklassning på 13 år. Vid mer än ett f-ord ändras klassningen till R som står för ”restricted” – alltså ”begränsat” – vilket innebär att personer som är under 17 år behöver ha med sig en vuxen för att få se filmen.

Men Netflix populära serie Stranger things, som är klassad som lämplig från 14 år i USA, används f-ordet nio gånger i den senaste säsongen och i Prime Videos nya serie Daisy Jones and the Six 52 gånger bara i de tre första avsnitten.

”Det kanske inte startade med streamingtjänster, men streamingtjänster puttar f-ordet i en riktning som hade varit otänkbar för fem eller tio år sedan”, menar Melissa Henson i sin blogg.

Både Stranger things och Daisy Jones skulle varit R-klassade om de visats på bio, trots att de hos streamingjättarna klassas som lämpliga för tonåringar.

– Allt är förstärkt 10, 20 gånger jämfört med vad du skulle sett på tv-sändningar och kabel-tv, säger Melissa Henson till sajten Christian Headlines.

Där framhåller hon också att en del kan tycka att den här typen av språk redan är vanligt på skolor.

– Men jag skulle säga att en del av anledningen till att det här språket har blivit norm i skolor är för att media normaliserar det.

Biofilmer klassas i USA av externa organisationer, medan streamingtjänsterna själv väljer hur de klassificerar sina program. Det vill Melissa Henson se en ändring på.

– Vi behöver verkligen få ett uppvaknande när det gäller klassificering av innehåll. För det finns ingen konsekvens, säger hon.

Streamingtjänster puttar f-ordet i en riktning som hade varit otänkbar för fem eller tio år sedan.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00