Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Föräldrar protesterar när kyrka säger nej till skolavslutningar

Nästan en hel by skrivit under ett upprop för att förmå Sävare församling att öppna dörren för skolavslutningar. Men församlingens kyrkoherde, som tagit beslutet att säga nej, står fast i sitt besked.   – Jag måste få säga vad jag tror på, säger hon.

Nyheter · Publicerad 09:07, 7 jun 2019

Den 27 april berättade Världen idag om Sävare församling som valt att säga nej till skolor som vill ha avslutning i kyrkan. Bakgrunden till den västgötska församlingens beslut var att rektorer ville läsa prästens manus och detaljstyra ceremonin.

– Vi är inte bara en förening som upplåter lokaler, utan en levande kyrka som bygger församling här och nu, och då måste vi stå trogna det uppdraget, sa kyrkoherden Judith Fagrell i ett inslag i Rapport och menade att en skolavslutning som hålls i en kyrka omöjligt kan vara icke-konfessionell.

För Världen idag berättade hon mer om sitt beslut.

– Jag måste få säga vad jag tror på, sa hon.

Nu har 180 av orten Salebys drygt 200 invånare skrivit på en namninsamling för att förmå kyrkan att ändra sig, rapporterar SVT.

– Vi tycker att kyrkan ska vara öppen för alla, så även för skolavslutningar. Det finns så många ställen där ett samarbete fungerar bra, säger Salebybon Angelica Thunström till SVT.

– Det känns som om kyrkan klipper av navelsträngen till byborna, säger en annan person, Marcus Kjellström, till tv-bolaget.

Judith Fagrell står dock fast i sitt beslut. Detta eftersom inga förutsättningar har ändrats – lagens krav är att skolan ska vara icke-konfessionell.

Till Världen idag sa hon att hon inte tycker att skolavslutningar ska äga rum i kyrkor i Sverige över huvud taget.

– Vi ska samarbeta med skolorna under läsåret och ha påskvandringar, julvandringar och annat som kan ske inom religionsundervisningen. Då kan vi bidra med vår kompetens, men i övrigt ska kyrka och skola vara åtskilda, sa hon.

Uppgift: KD-toppar vill peta Adaktusson

Politik. Tunga företrädare för Kristdemokraterna vill tvinga bort Lars Adaktusson. Det skriver Svenska Dagbladet som säger sig ha talat med ett tiotal...

Svårt att mobilisera för en ny valkampanj i Israel

De olika politiska partierna i Israel rustar nu för en ny valkampanj i kölvattnet av att premiärminister Netanyahu inte lyckats bilda koalition efter...

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Rovfåglarna vid Gamla förgiftas

Platsen Gamla på Golanhöjderna är en känd destination för många som besöker Israel. Gamla kal­las ofta ”det norra Masada” efter det att romarnas...

Pridechef sökte kontakt med barn på hbtq-forum

Granskning. En chef på Stockholm Pride och en högt uppsatt chef på Utrikesdepartementet finns bland männen som söker kontakt med 14-åriga ”David” när Svenska...