Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

RFSU kritiseras för att uppmuntra barn under 15 år att ha sex med varandra. Foto: Henrik Montgomery/TT

Föräldrakritik mot RFSU:s skolbesök

RFSU har besökt en skola i Alunda och delat ut kondomer till 13-åringar, något som nu kritiseras av föräldern Ingrid Ragnar.

– Varför tar man in en organisation i våra kommunala skolor som uppmuntrar till lagbrott? undrar hon.

Nyheter · Publicerad 12:30, 4 okt 2022

Förra veckan var RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) inbjudna till Olandsskolan i Alunda, Östhammars kommun. Deras besök i två klasser i årskurs sju har fått föräldern Ingrid Ragnar att reagera.

– Jag är mycket upprörd. Sexualundervisning är bra och viktigt, men jag är starkt kritisk till organisationen RFSU. De använde exempelvis ord som skolan uppmanat oss vårdnadshavare att prata med barnen om att inte använda, säger hon till Upsala Nya Tidning (UNT).

– En del elever tyckte det var obehagligt, fortsätter hon.

Ingrid Ragnar representerar KD i kommunfullmäktige från och med oktober, men understryker att hon agerar som förälder i den här frågan. Hon anser att det är tvivelaktigt av skolan att bjuda in en ”lobbyorganisation” som enligt henne ”arbetar för att spränga alla normer”.

Ingrid Ragnar berättar att vårdnadshavarna fick information om skolbesöket, men inte om när det skulle vara, vilka ämnen som skulle tas upp eller att det var frivilligt för eleverna att delta. RFSU ska bland annat ha pratat med eleverna om porr.

– RFSU menar att det finns viss grad av positivitet i porr, att det kan förhöja ens sexlust. Varför pratar man med 13-åringar om det utan att lyfta de negativa aspekterna? säger hon till UNT.

Ragnar är också kritisk till att man delar ut kondomer till 13-åringar när det är olagligt för personer under 15 år att ha sex.

– Varför tar man in en organisation i våra kommunala skolor som uppmuntrar till lagbrott? Jag kommer anmäla det här till Skolinspektionen. Det får inte gå till så här, säger hon.

Enligt Sexualbrottslagen räknas det som våldtäkt mot barn då någon genomför ett samlag eller annan sexuell handling jämförlig med samlag, med någon under 15 år. Detta även om det inte förekommit något våld eller hot.

I en annan artikel i UNT uttalar sig Uppsala-advokaten Anders Wallin om hur lagen tillämpas ifall två 14-åringar frivilligt har sex med varandra.

– Är båda under 15 år är ingen straffmyndig. Det blir då inte en fråga för rättväsendet. Det skulle däremot kunna bli en fråga för socialtjänsten, säger han.

Men RFSU anser att det är problematiskt att ”sprida missuppfattningen” att det skulle vara olagligt för personer under 15 år att ha sex med varandra.

– Det riskerar att tysta unga i frågor som rör kropp, sex och samtycke och motverkar lagens syfte, att skydda barn från övergrepp, då det kan försvåra för exempelvis en 14-åring att berätta om ett övergrepp, säger Kerstin Tóth Isaxon, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

Isaxon säger att anledningen till att RFSU tar upp porr är att många unga någon gång har tittat på porr samtidigt som porr ofta skildrar sex på ett problematiskt och stereotypt sätt.

– Vi pratar alltid om hur unga själva uppfattar vad man eventuellt kan uppskatta eller tycka är dåligt med porr och ger förutsättningar för kritisk reflektion och analys, säger hon.

Olandsskolans biträdande rektor Joakim Svensson håller inte heller med om kritiken från Ingrid Ragnar. Han anser att skolbesöken är ett bra komplement till den ordinarie sexualundervisningen.

– Vi har gjort bedömningen att RFSU är en politiskt och religiöst obunden organisation och ser därför inte något hinder att bjuda in dem. Det har även inkommit positiva reaktioner från vårdnadshavare med anledning av RFSU:s besök, säger han till UNT.

En del elever tyckte det var obehagligt.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00