Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

För Marianne och Sören Eklöf var det ingen tvekan om att ta hand om sin son Sebastian, till vänster i bild. Foto: Privat

Förälder: Sorglig utveckling med utsortering

Sören och Marianne Eklöfs son Sebastian är i dag vuxen och genom åren har de ofta stött på fördomar och okunskap om vad det innebär att ha ett barn med Downs syndrom. – Ibland brukar jag säga att det inte är Sebastian som har en kromosom för mycket, det är nog jag som har en kromosom för lite, säger Sören Eklöf.

Nyheter · Publicerad 14:01, 4 dec 2019

När Sören och Marianne Eklöfs son skulle komma till världen fanns ingen fosterdiagnostik som i förväg kunde visa på att barnet skulle ha Downs. Omedelbart efter förlossningen kom en sköterska fram till Sören.

– Hon sade: ”Ni behöver inte ta med er pojken hem om ni inte vill, vi kan ta hand om honom och ge honom vård genom samhället.” ”Vad är det du säger?” svarade jag. ”Det är ju min son, självklart ska han följa med oss hem.”

De har mötts av påståenden att deras barn aldrig skulle kunna leva ett normalt liv, inte skulle klara av skolan eller kunna bli självständig. Allt detta har visat sig vara fel.

– Han bor nu i en egen lägenhet med boendestöd och arbetar på en mataffär, och trivs alldeles utmärkt.

Sören Eklöf tycker att resonemang om vad ett mänskligt liv kostar känns obehagliga och ifrågasätter den allt mer avancerade fosterdiagnostiken.

– Om det här fortsätter, så föds snart inga barn med Downs syndrom i Sverige. Det är en sorglig och oroväckande utveckling.

Du har hållit fast vid mitt ord – brevet till Filadelfia

Det finns många församlingar som kallar sig själva Filadelfia; detta är fullt förståeligt. Både... tisdag 1/12 00:00

Adventshögtiden firades in digitalt

Svenska kyrkan. Årets adventsfirande i Svenska kyrkan hölls i mångt och mycket på nätet. Digitala gudstjänster... måndag 30/11 15:55

Älska mig mer än de andra

Böneskolan Strax innan Jesus lämnade lärjungarna för sin kommande himmelsfärd möter han dem vid Tiberiassjön.... tisdag 1/12 00:00

Förslag: Ersätt skolornas kösystem med lottning

Friskolor. För att komma till rätta med segregationen föreslår en utredning att kösystem till populära... måndag 30/11 13:45

Hur påverkas Europa och Israel av amerikanska presidentvalet?

Israelkommentar Trots juridiska efterspel och pågående rättstvister kring röstningsförfarande i det amerikanska...

Du har hållit fast vid mitt ord – brevet till Filadelfia

Det finns många församlingar som kallar sig själva Filadelfia; detta är fullt förståeligt. Både...