Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Folkkäre Carl-Erik Sahlberg har fullbordat loppet

Den välkände prästen Carl-Erik Sahlberg har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 76 år. Sahlberg var rikskänd för sitt stora sociala engagemang i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Vid sin bortgång bodde han i Tanzania.

Nyheter · Publicerad 12:42, 18 nov 2021

Präst, teolog, författare och missionär. Carl-Erik Sahlberg hann med mycket under sitt liv. 1989–2012 var han verksam i S:ta Clara kyrka i Stockholm där han tog initiativ till ett omfattande diakonalt arbete bland hemlösa, prostituerade och andra hjälpsökande i centrala Stockholm.

Under dessa år fick S:ta Clara kyrka liv igen och gick från att ha varit nedläggningshotad till att nå tusentals människor varje vecka. S:ta Clara kyrka kom att fungera som en modell för en diakonal kyrka i hela Sverige och fick en tydlig roll i svenskt kyrkoliv, inte minst ekumeniskt.

För Carl-Erik Sahlberg blev teologi te och logi. I modern tid har han gjort mer för Stockholms fattiga än någon annan, menar S:ta Clara kyrkas direktor Mats Nyholm.

”Carl-Erik Sahlbergs arv av bön och diakoni, generositet och ett öppet hem, barmhärtighet och nåd skall vi ära genom att ge det vidare som aldrig förr. Hans humor och tjugolappar, grillade kycklingar och bullar har levererats i så stark glädje att kyrkan nått ut genom att gå ut”, skriver Nyholm på S:ta Claras hemsida.

Carl-Erik Sahlbergs arbete i Clara kyrka väckte stor stor respekt bland människor i hela samhället. Bland annat gjorde kungafamiljen återkommande besök i S:ta Clara kyrka

På kyrkans Facebooksida har lovorden och kondoleanserna strömmat in från hela landet, sedan nyheten om Carl-Erik Sahlbergs bortgång blivit känd. Han beskrivs bland annat som en riktig Gudsman och ett föredöme. En av dem som uttrycker sin tacksamhet är diakonen Inga Pagréus, som i många år arbetade sida vid sida med Sahlberg bland Stockholms utsatta.

”Så tacksam att jag fick arbeta tillsammans med fine överlåtne Carl-Erik Sahlberg i så många år! Så fina minnen!!”, skriver hon.

Vid sin bortgång bodde Carl-Erik Sahlberg i Tanzania. Dit flyttade han med sin hustru Overa efter sin pensionering 2012. Tillsammans startade de där en verksamhet för att ge föräldralösa barn nya föräldrar.

Redan under 80-talet var han missionär i Tanzania, med uppgift att undervisa blivande präster i den lutherska kyrkan i Tanzania. Det var då han mötte sin hustru och de gifte sig 1989. Nu har Carl-Erik Sahlberg fått avsluta sin livsgärning här på jorden. Han lär själv ha sagt: ”Tro inte att jag är död när du läser det – för då lever jag som aldrig förr.”

Begravningen äger rum torsdagen 25 november i Marangu, Tanzania.

Carl-Erik Sahlbergs arv av bön och diakoni, generositet och ett öppet hem, barmhärtighet och nåd skall vi ära genom att ge det vidare som aldrig förr.

Carl-Erik Sahlberg

Föddes: 22 oktober 1945 i jämtländska Hammerdal.

Död: 17 november 2021 i Tanzania.

Familj: Hustrun Overa och deras fyra gemensamma barn med familjer.

Historik: Prästvigdes 1968 och disputerade i kyrkohistoria vid Uppsala universitet 1977. Har undervisat vid ett flertal teologiska högskolor och antogs 1998 som docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet. Har skrivit ett femtontal böcker varav den sista, en bok om kyrkohistoria, kommer att ges ut i december.

Utmärkelse: Tilldelades 2009 Hans majestäts konungens medalj ”för betydelsefulla insatser inom kyrkans sociala arbete.”

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier