Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Att Demokraterna har fått majoritet i senaten gör att Joe Biden kommer ha stora möjligheter att driva igenom sin politik. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som Världshälsoorganisationen (WHO). Det är innebörden av några av de 17 presidentordrar som Biden planerar att sätta sin namnteckning på under sin första dag vid makten, enligt den tillträdande presidentens medhjälpare.

Nyheter · Publicerad 08:00, 21 jan 2021

I USA ses en presidents första 100 dagar ofta som en form av smekmånad och ett prov på om han eller hon menat allvar med sina vallöften. Under den tiden brukar den nyvaldes popularitet vara fortsatt hög och kongressen redo att lagstifta.

Men för Joe Biden som tar över mitt under en pandemi som orsakat ekonomisk tumult, och som dessutom fått en riksrätt mot sin företrädare på halsen, lär inget bli som vanligt.

Det har dock inte hindrat Biden från att hinta vad han vill och tänker göra, både i tal och intervjuer och i sin valplattform.

Först och främst kommer Biden trappa upp insatserna mot coronaviruspandemin, han överväger bland annat att säga till sina landsmän att bära munskydd i 100 dagar. Nyligen lade han fram ett räddningspaket på 1 900 miljarder dollar som bland annat innefattar utökad test- och vaccinationskapacitet, en höjning av den federala minimilönen till 15 dollar (motsvarande 125 kronor) i timmen och direktutbetalningar på 1 400 dollar till drabbade.

Vidare är klimatinitiativ att räkna med. Tidigare utrikesministern John Kerry har utsetts till särskilt klimatsändebud. Beslut som kraftigt begränsar de klimatpåverkande utsläppen väntas, liksom statliga subventioner för exempelvis elektriska bilar. Och på dag ett ska USA återanslutas till Parisavtalet om klimatet.

Det sistnämnda är ett av flera multilaterala initiativ det nya Vita huset väntas ta, efter fyra år med Donald Trumps ”Amerika först”-politik.

– USA kommer att bli mycket mer aktivt i Nato och i FN och allmänt återuppbygga globala allianser. Det är dock oklart om Biden vill ändra Trumps politik gentemot Kina och Nordkorea, säger Rob Speel, statsvetare vid Pennsylvania State University.

Ett internationellt avtal som hånades och delvis revs upp av president Trump är kärnenergiavtalet med Iran. Biden har lovat att USA ska återgå till det, men Speel tror att det kommer att ske först efter förhandlingar.

Biden tänker vidare stoppa murbygget mot Mexiko.

Nyckeln till huruvida Joe Bidens start som president blir framgångsrik ligger dock inte bara hos honom, utan även hos kongressens överhus senaten. Det är där Bidens val av ministrar och andra höga tjänstemän frågas ut och godkänns, tillsättningar som är centrala för att hans politik ska börja rulla.

USA kommer att bli mycket mer aktivt i Nato och i FN och allmänt återuppbygga globala allianser.