Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Föddes som kvinna – får spela i herrlaget

Den före detta landslagsstjärnan i handboll, Loui Sand, är född som kvinna men har nu fått klartecken att spela tävlingsmatcher för herrlag. Kommande säsong är Sand med i allsvenskan.

Nyheter · Publicerad 14:00, 1 sep 2021

Handbollsstjärnan Loui Sand blir historisk efter att ha fått tillstånd att spela tävlingsmatcher för det allsvenska herrlaget Kärra HF, skriver GT.

Sand avslutade sin karriär 2019 efter att bland annat ha spelat i damlandslaget, där stjärnan gjorde sju mästerskap och sammanlagt 105 matcher, rapporterar tidningen, som varken nämner ordet ”kvinna” eller ”dam” i sin artikel.

Orsaken är att Loui Sand har genomgått en utredning för könsdysfori och nu genomgår en så kallad könskorrigering. Efter att Skatteverket godkänt byte av juridiskt kön uppfyller Loui Sand det som krävs för att spela herrhandboll.

– Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll, säger Sand i en intervju på Svenska handbollförbundets hemsida.

Förbundet har utfärdat ett nytt matchtillstånd och säsongen 2021/22 spelar Loui Sand med Kärra HF i allsvenskan.

– Inom Svenska handbollförbundet arbetar vi i enlighet med den gemensamma värdegrunden inom svensk idrott och svensk handboll. Vi arbetar för inkludering och allas rätt att vara med och därmed också för att motverka alla former av diskriminering, beslutet var självklart, förklarar förbundets ordförande Fredrik Rapp.

I intervjun med Svenska handbollförbundet berättar Sand om sin kamp mot psykisk ohälsa.

– Jag kämpar ständigt med min psykiska ohälsa och min könsdysfori och detta [handbollen] är en stor hjälp för mig att må bättre emellanåt.

I en tidigare intervju med GT berättar Sand att det inte är helt enkelt att spela med herrarna.

– Till en början hade jag problem bara med att passa bollen, jag fick ont i axeln direkt. Bollarna för herrar väger ju mycket mer än vad en damboll gör. Det känns på sätt och vis som om jag har börjat med handboll från grunden igen. Det är en otrolig, otrolig utmaning på alla sätt.

I sin och handbollskompisen Jamina Roberts podcast Utkast har Sand tidigare talat om sin psykiska ohälsa:

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden, sade Loui Sand och vidhöll att det berodde på att hon var ”född i fel kropp”.

Efter att ha inlett sin ”könskorrigering” säger Loui Sand till GT att allting är komplext: 

– Jag mår bättre, men det är samtidigt väldigt tufft.

Liknande fall i utlandet har väckt starkt kritik, från bland annat andra spelare. Biologiska män och kvinnor kan inte spela på samma villkor, menar kritikerna.

Det är en otrolig, otrolig utmaning på alla sätt.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00