Nyheter

FN-resolution anger abort som en mänsklig rättighet

För första gången i historien anges abort som en mänsklig rättighet i en FN-resolution. På bilden FN-högkvarteret i New York.
För första gången i historien anges abort som en mänsklig rättighet i en FN-resolution. På bilden FN-högkvarteret i New York.

För första gången någonsin definierar en FN-resolution abort som en mänsklig rättighet. Flera afrikanska länder kritiserar detta faktum.En resolution är inte bindande och ska inte förväxlas med FN:s deklaration för mänskliga rättigheter.

Publicerad Uppdaterad

Varje land bör besluta om sina abortlagar på nationell nivå utan extern inblandning.

Nigeriansk FN-representant

FN-resolutionen, som antogs den 2 september, har rubriken ”Internationellt samarbete för tillgång till rättvisa, rättsmedel och hjälp för överlevande av sexuellt våld”. I en formulering uttrycks att världens länder måste ge ”tillgång till säker abort” som en ”mänsklig rättighet”. Moderna preventivmedel, akut p-piller samt ”säker abort” omnämns i resolutionen som varje kvinnas rättigheter, uppger webbsidan CNA (Catholic News Agency).

Flera länder, främst nationer i Afrika, motsatte sig formuleringen om abort som en mänsklig rättighet. Nigeria är ett av de länder som protesterade.

– Varje land bör besluta om sina abortlagar på nationell nivå utan extern inblandning. Länderna bör hjälpa kvinnor att undvika abort genom att stödja mammor och deras barn. Det finns en fara i att kvinnor pressas till att göra abort, sade en nigeriansk representant under debatten i FN.

Nigeria uttryckte även stark kritik mot resolutionens transfrämjande formuleringar och förklarade att man skulle dra sig ur resolutionen för att försvara landets ”värderingar, lagar och suveränitet”. Senegals representant instämde med Nigeria.

En minoritet bestående av 33 länder ville stryka resolutionens främjande formuleringar om aborträtt respektive transideologi. I den skaran återfinns exempelvis Nigeria, Uganda, Kamerun, Etiopien, Senegal, Filippinerna, Nicaragua, Ryssland samt en handfull länder från Mellanöstern, uppger CNA.

En FN-resolution är inte bindande för enskilda stater, men har ändå inflytande på den globala opinionen, menar Stefano Gennarini, vice ordförande för juridiska studier vid den amerikanska tankesmedjan C-Fam.

– Detta är oroande vad gäller internationell rätt. Det kan av abortförespråkande domare i domstolar tolkas som ett bevis på mänsklig rätt till abort, säger Gennarini till CNA.

En FN-resolution, som det nu är fråga om, är inte på något sätt bindande för enskilda medlemsländer och ska inte förväxlas med FN:s deklaration för mänskliga rättigheter som generalförsamlingen antog 1948.

Powered by Labrador CMS