Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Förenta nationernas genomslag i samhällsdebatten är stort, men man använder ofta sina plattformar för att driva frågor som kan anses ligga en bit ifrån kärnuppdraget. Bilden visar FN-högkvarteret i New York. Foto: Adam Rountree/AP/TT

FN propagerar för yoga, abort och feminism

Den som senaste månaden följt FN:s olika mediekanaler har bland annat kunnat ta del av hyllningar av yoga och dess andliga aspekter, uppmaningar att forma sina barn till feminister, en ordlista för att göra språket könsneutralt och utspel mot abortkritiker.

Nyheter · Publicerad 13:35, 30 jun 2020

Förenta nationernas genomslag i den allmänpolitiska debatten och på sociala plattformar är enormt. Över 50 miljoner följer FN:s Facebook­uppdateringar och dryga 12 miljoner på Twitter. Detta är dock bara ett par av världsorganisationens fyrtiotal konton, och utöver det flera Youtubekanaler med hundratusentals prenumeranter.

Men de budskap FN sprider på sina plattformar är inte sällan av aktivistisk natur.

Världen idag har den senaste månaden gjort några nedslag på FN:s officiella Facebook­konto, UN News Facebook­sida och FN:s officiella Twitter­konto. Under denna period är det några ämnen som återkommer. Förutom corona­viruset handlar det om hbtq- och könsidentitetsfrågor, miljö- och flyktingfrågor – samt uppmaningar att praktisera yoga.

I juni inföll ”internationella yoga-dagen” som FN antagit, och när många är i karantän har FN i flera inlägg skrivit om och länkat till artiklar om nyttan med yoga. Det beskrivs som ett ”kraftfullt verktyg” för att motverka stress. Man hymlar heller inte med att yoga är betydligt mer än bara fysisk träning.

Bland annat sprider man orden från Indiens premiärminister, Narendra Modi, att yoga är ”ett sätt att upptäcka enhet med sig själv, världen och naturen”.

FN hänvisar också till den kända yogaläraren B K S Iyengar, som under sin livstid kritiserade att västvärlden försöker sekularisera yogan. Han har bland annat påpekat att flera positioner har namn som relaterar till hinduiska gudar och övernaturliga väsen.

I en annan text får FN-anställda berätta hur yogan hjälpt dem. En person som arbetar med barns rättigheter menar att hon blivit lugn, balanserad och fokuserad. En indisk tjänsteman säger att yogan ”förvandlat” honom och hans familj. Budskapet är att yogapraktik har ”kraften att befria människors sinnesstämning”.

Något annat som FN anser att man ska ägna sig åt i karantän är att prata om feminism i familjen. När många barn har skolgång i hemmet bör föräldrar ”lägga till feminism på schemat”, menar UN Women. Bredvid uppmaningen finns en illustration där en mätare stegvis fylls upp under vilken det står ”feminist in the making” (ung: feminist på tillväxt).

En FN-chef sprider i flera inlägg budskapet att corona är ”naturens sätt att sända oss ett budskap” och att viruset visar att vi ”pressat in naturen i ett hörn”.

Ett av de absolut vanligaste ämnena på FN:s konton under perioden handlar om hbtq och könsidentitet. I en artikel av UN News går man till attack mot så kallad ”konverteringsterapi”, alltså grupper som erbjuder hbtq-personer behandling för att försöka förändra sin könsidentitet eller sexuella orientering.

Här anklagas inte minst ”trosbaserade organisationer” för att bryta mot mänskliga rättigheter, och för att detta i sin tur leder till våld och hat mot hbtq-personer. Någon definition om vad FN anser ingå i sådan här verksamhet, eller vilka det är som driver detta, ingår inte i artikeln.

FN:s Twitterkonto spred nyligen också en slags språkguide för könsneutrala ord. Till exempel, anser FN, bör ordet ”brandbekämpare” användas i stället för ”brandman”. ”Mankind” (mänsklighet) bör bytas ut mot ”humankind” (människosläkte) som visserligen också har ordet ”man” i sig, men som ändå anses vara bättre.

I stället för att säga ”make” eller ”maka” bör begreppet ”partner” användas, tycker FN i sina genusråd.

Kritik mot USA och Israel är vanligt förekommande på FN:s sociala medier och sajter. Till exempel stormar man mot att vissa stater i USA valt att prioritera vårdinsatser och inte abort under pandemin. Enligt FN:s talespersoner ska abort förbli en självklar prioritering även under corona­krisen.

FN har också på flera nivåer kritiserat Israel för planerna på så kallad ”annektering” i Judeen och Samarien.

Ett annat budskap som också återkommer från FN är att det är fel att använda sina sociala medier till att sprida desinformation och att man ordentligt ska tänka över vad man publicerar.

Världen idag har sökt FN via flera olika presskanaler utan att få konkreta svar på våra frågor om varför man tar ställning i kontroversiella frågor som abort, feminism, könsneutralt språk med mera.

En presskontakt meddelar att andra bör ge svar på de mer specifika frågorna, men framhåller att FN ska vara aktivistiskt när det gäller exempelvis klimatförändring och mänskliga rättigheter.

Det hänvisas också till ett dokument med riktlinjer för FN:s kommunikation på sociala medier.

”Som med all annan officiell kommunikation ska innehållet på sociala medier ligga i linje med Förenta nationernas övergripande policy och position i det aktuella ämnet”, skriver man bland annat.

Som med all annan officiell kommunikation ska innehållet på sociala medier ligga i linje med Förenta nationernas övergripande policy och position i det aktuella ämnet.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10