Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Flyktingar får israelisk hjälp efter branden

Många av de som bodde i Europas största flyktingläger, Moria, som brann ned nyligen, har fått hjälp av den israeliska hjälporganisationen Isra Aid. Tack vare att organisationen redan fanns på plats kunde den snabbt inleda en insats.

Nyheter · Publicerad 07:00, 24 sep 2020

I ett pressmeddelande den 9 september, dagen efter den natt då det mesta av det överbefolkade flyktinglägret på den grekiska ön Lesbos hade brunnit ner, meddelade Isra Aid att de var beredda att bistå med nödhjälp i form av sovsäckar och tält, hygienartiklar och psykologisk första hjälpen. 

– De bilder och rapporter som kommer från flyktinglägret Moria i dag är verkligen förödande. Vi är djupt oroade över lägrets 12 000 innevånares välbefinnande, sade då Isra Aids vd, Yotam Polizer. 

Isra Aid har funnits på plats på den grekiska ön Lesbos sedan 2015 för att hjälpa flyktingar. Under de första åren arbetade organisationen med att ge sjukvård till flyktingar som anlände på öns norra sida, och därefter har den arbetat med utbildning och psykosocialt stöd till barn. 

På sin Facebook-sida har Isra Aid delat flera uppdateringar vad gäller den nya nödhjälps-insatsen på Lesbos, där det bland annat framgår att de hittills delat ut hundra familje-hygienkit. 

Inför den judiska nyårshögtiden, Rosh Hashanah, som ägde rum i helgen, gav Isra Aids vd ytterligare uppdateringar kring situationen på Lesbos i en nyårshälsning till organisationens understödjare. I hälsningen berättar han att de även delar ut tält, batteripaket och aktivitetskit för barn. 

Samtidigt konstaterar han att behoven på plats är stora och att situationen bland de nödställda riskerar att förvärras ytterligare på grund av coronapandemin. 

– Många har fått sova i fruktträdgårdar och skogar nära Moria. Social distansering var nästan omöjligt innan, i ett överfullt läger, men mitt i kaoset och krisen den senaste veckan har vi sett hur antalet konstaterade fall av covid-19 bland flyktingarna på Lesbos har stigit, skriver Yotam Polizer. 

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00