Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Florida stoppar hbtq-undervisning för barn

Från och med den 1 juli är det förbjudet att undervisa barn under nio år om sexuell läggning och könstillhörighet i Florida.

– Vi ska se till att föräldrar kan skicka sina barn till skolan för att få utbildning, inte indoktrinering, säger guvernören Ron DeSantis som på måndagen skrev under lagen.

Nyheter · Publicerad 10:00, 30 mar 2022

Senaten har tidigare i mars redan antagit ”Lagen om föräldrars rättigheter inom utbildning”, som förbjuder skolor att undervisa om sexuell läggning och könsidentitet i förskolor och till och med tredje klass.

Ron DeSantis, som omtalas som en möjlig framtida presidentkandidat för Republikanerna, har beskrivit lagen som en rimlig avvägning som ger föräldrar möjlighet att stämma den skolförvaltning som bryter mot reglerna.

– Vi ska se till att föräldrar kan skicka sina barn till skolan för att få utbildning, inte indoktrinering, sade guvernören i samband med att lagen skrevs under.

Han avfärdade den kritik som kommit från bland annat Disney, som anställer 75 000 personer i Florida och som svurit att motarbeta lagen.

– Jag bryr mig inte om vad medieföretagen säger. Jag bryr mig inte om vad Hollywood säger. Jag bryr mig inte om vad storföretagen säger, sade guvernören enligt CNN.

”Undervisning i klassrummet av skolans anställda eller utomstående om sexuell läggning eller könsidentitet får inte ske i förskolan till och med tredje klass, eller på ett sätt som inte är anpassat till elevernas ålder eller utveckling”, står det i lagen, som träder i kraft den 1 juli.

Eftersom läroplanen för dessa årskurser inte omfattar undervisning om just dessa saker, kommer inget ändras formellt i skolorna, skriver Times. Inte heller är det så att den förbjuder spontana och informella samtal i ämnet mellan lärare och elever.

Däremot skulle lagen kunna hindra lärare från att använda exempel inom andra ämnen, så som matematik, som speglar familjer med två mammor eller två pappor, enligt republikanska lagstiftare.

Grundläggande ska föräldrar framöver känna sig säkra på att ingen annan än de själva tar upp frågor om sexuell läggning eller könsidentitet med deras barn, skriver CBS.

– Jag vet hur viktigt det är att stärka föräldrarna i det här hänseendet. Jag vill uppmuntra föräldrar i Florida att ta tag i detta själva, sade republikanen Dennis Baxley inför omröstningen i senaten.

Kritiker har kallat lagen ”Säg inte gay”-lagen, och menar att den marginaliserar och riskerar att skada barn som identifierar sig som hbtq eller växer upp i sådana familjer. Skolor har protesterat, liksom hbtq-aktivister och studenter, och även Vita huset har kritiserat lagen.

Bland annat anses lagen vara alltför vagt formulerad, och kunna leda till en uppsjö av rättsfall, i och med att föräldrar får rätt att stämma skolor som misstänks ha brutit mot bestämmelserna.

Förra året blev Florida den åttonde delsten som förbjöd unga transpersoner som fötts som pojkar från att delta i damlag på skolor som finansieras med offentliga medel.

Jag bryr mig inte om vad medieföretagen säger. Jag bryr mig inte om vad Hollywood säger. Jag bryr mig inte om vad storföretagen säger.

Vad säger Floridas nya lag?

Skolan får inte undervisa mindre barn, från förskoleklass till och med årskurs tre, om sexuell läggning eller könsidentitet.

Skolan måste underrätta föräldrar om förändringar i elevens ”mentala, känslomässiga eller fysiska hälsa eller mående”.

Skolan får heller inte ”uppmuntra [en elev] att dölja sådan information från föräldrarna”.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier