Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Flickors situation något Löfven ”avser ta upp”

Efter Love Nepals rapporter har Birgitta Ohlsson (L) frågat Stefan Löfven hur han tänker förmå Indiens premiärminister att agera mot sexslaveriet. Statsministern pressekreterare säger till Expressen att Löfven avser ta upp frågan.

Nyheter · Publicerad 15:10, 10 feb 2016

Världen idag har tidigare berättat om den stora uppmärksamhet organisationen Love Nepal fått i svensk media den senaste tiden. Bara Expressens artikel om arbetet med att rädda flickor i Nepal och Indien ur misär och prostitution har delats över 40 000 gånger.

Liberalernas Birgitta Ohlsson har i en skriftlig fråga i riksdagen utgått från Love Nepals berättelser och undrat hur Löfven, som den här veckan reser till Indien, ska adressera frågan om sexslaveri bland flickor.

I en intervju med Expressen säger Birgitta Ohlsson: 

"LoveNepal gör ett fantastiskt arbete. Var så god, här har du feministisk utrikespolitik i praktiken, Löfven. Det vore väldigt ynkligt om den här frågan inte togs upp. Jag tror att det är jätteviktigt att maktens män och kvinnor, som sitter allra högst upp, tar de här frågorna på väldigt, väldigt stort allvar. Det är då det kan bli verklig förändring och jag tror att svenska folket förväntar sig att Löfven agerar."

Till tidningen säger också Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg, att frågan om kvinnors rättigheter kommer att lyftas under besöket i Indien.

– Kvinnors och flickors situation och rättigheter är något som statsministern avser ta upp under sitt besök i Indien.

Den skriftliga frågan har enligt riksdagens webbplats lämnats över till utrikesminister Margot Wallström, men i skrivande stund ännu inte besvarats.

I söndags medverkade Mikael Alfvén från Love Nepal i Sveriges radios program Karlavagnen med Stina Wollter som programledare. Medverkan fick stor respons.

"Är så tacksam till massor av människor som hört/ hör av sig efter radioprogrammet igår kväll. Stina Wollter är en fantastisk människa som brinner för att vara en röst för de som lider och har det tufft", skrev Mikael Alfvén på sin Facebooksida efter programmet. ​

Indisk pionär: Så fick vi se boom i våra kyrkor

Församlingstillväxt. Grundaren av en av världens mest expansiva kristna rörelser, indiern Victor John, deltog nyligen i... söndag 25/10 19:00

Böner kan nu skickas till Västra muren

Israel. Traditionen att lämna bönelappar i Västra muren i Jerusalem är nu plötsligt tillgänglig för hela... söndag 25/10 15:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Ung. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...