Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Exakt hur covid-19 började spridas i Wuhan är oklart. På bilden ses Wuhanbor i munskydd utanför en bank i staden. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Flera teorier kring coronavirusets uppkomst

Det finns flera olika teorier om varifrån coronaviruset covid-19 kommer. Uppstod det naturligt eller framställdes det på konstgjord väg i ett laboratorium? Experter tvivlar på att det någonsin kommer att bringas klarhet i detta.

Nyheter · Publicerad 13:46, 22 apr 2020

Varifrån kommer coronaviruset covid-19? Det kommer vi kanske aldrig att få veta, säger flera experter som Tidskriften Live Science har kontaktat.

Den officiella teorin, som hittills haft mest stöd av expertisen, säger att viruset uppstod på naturlig väg, efter att ha passerat från fladdermus till ett annat djur och därefter till människa.

En annan teori är att viruset framställdes medvetet av människor och sedan av misstag spreds utanför laboratoriet.

En tredje teori är att forskarna studerade ett naturligt förekommande virus som sedan letade sig ut från Wuhan Institute of Virology i Kina.

De första kända sjukdomsfallen bland människor inträffade i Wuhan och till en början spårades de till en marknad i staden, där det såldes fisk, skaldjur och andra djur.

Enligt en vetenskaplig artikel i tidskriften The Lancet, från den 15 februari, hade 66 procent av patienterna (27 stycken) direkt koppling till marknaden, medan vissa av de tidigaste fallen inte hade någon koppling till marknaden över huvud taget.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00