Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Flera länder sågar WHO:s rapport om virusets ursprung

USA och ytterligare 13 länder uttrycker i ett uttalande skepsis över den WHO-rapport om coranavirusets ursprung som nu offentliggjorts. Experterna bakom rapporten uppger bland annat att de kände sig pressade av Kina gällande resultatet.

Danmark och Norge finns med bland undertecknarna – men inte Sverige.

Nyheter · Publicerad 17:00, 31 mar 2021

Länderna konstaterar att Världshälsoorganisationens (WHO) uppdrag i Kina tidigare i år blev ”anmärkningsvärt fördröjt och saknade tillgång till kompletta orginaluppgifter och prover”.

Det var i mitten av januari som världens blickar återigen vändes mot Wuhan i Kina när WHO:s experter efter många om och men släpptes in i landet för att försöka spåra ursprunget till covid-19. Deras rapport från besöket, som har gjorts i samarbete med kinesiska forskare, har varit efterfrågad ända sedan de lämnade landet, men försenades i flera omgångar.

Rapporten offentliggjordes på tisdagen, men innehållet hade läckt ut i flera medier redan i måndags.

”Det är avgörande att oberoende experter får fullständig tillgång till all relevant information inom human-, djur- och miljöområdena samt till den forskning som inledningsvis gjordes och den personal som var involverad i de tidiga stadierna av utbrottet”, skriver undertecknarna i uttalandet utan att uttryckligen peka ut Kina i sin kritik.

I rapporten konstateras att coronaviruset troligen spred sig från fladdermöss till människor via ett annat djur. Och teorin om att viruset skulle ha läckt ut från ett laboratorium avfärdas som ”extremt osannolik”.

WHO självt är inte nöjd med de förutsättningar som gavs för att genomföra uppdraget i Wuhan.

– Framtida studier behöver få tillgång till mer korrekt och omfattande data, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på tisdagen.

Peter Ben Embarek, som ledde studien, deltog också i tisdagens pressträff och sade att man fortfarande jobbar med att finna virusets ursprung och att han bedömde att det kan ha funnits fall av covid-19 redan i oktober eller november 2019 i Wuhan.

– Det fanns områden där vi hade svårt att få ordentlig källinformation från Kina. Men vi väntade oss aldrig att hitta det definitiva svaret på vad som orsakat viruset, sade han.

Embarek sade också att experterna kände sig ”politiskt pressade”, från Kina men även från omvärlden, att komma fram till ett tillfredsställande resultat. Men man fick inga påtryckningar om att ändra rapporten, vilket var en farhåga när studien inleddes.

De 14 länder som i ett uttalande uttrycker skepsis över rapporten är USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Japan, Sydkorea, Tjeckien, Slovenien, Israel, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen.

Det fanns områden där vi hade svårt att få ordentlig källinformation från Kina.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00