Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Flera länder sågar WHO:s rapport om virusets ursprung

USA och ytterligare 13 länder uttrycker i ett uttalande skepsis över den WHO-rapport om coranavirusets ursprung som nu offentliggjorts. Experterna bakom rapporten uppger bland annat att de kände sig pressade av Kina gällande resultatet.

Danmark och Norge finns med bland undertecknarna – men inte Sverige.

Nyheter · Publicerad 17:00, 31 mar 2021

Länderna konstaterar att Världshälsoorganisationens (WHO) uppdrag i Kina tidigare i år blev ”anmärkningsvärt fördröjt och saknade tillgång till kompletta orginaluppgifter och prover”.

Det var i mitten av januari som världens blickar återigen vändes mot Wuhan i Kina när WHO:s experter efter många om och men släpptes in i landet för att försöka spåra ursprunget till covid-19. Deras rapport från besöket, som har gjorts i samarbete med kinesiska forskare, har varit efterfrågad ända sedan de lämnade landet, men försenades i flera omgångar.

Rapporten offentliggjordes på tisdagen, men innehållet hade läckt ut i flera medier redan i måndags.

”Det är avgörande att oberoende experter får fullständig tillgång till all relevant information inom human-, djur- och miljöområdena samt till den forskning som inledningsvis gjordes och den personal som var involverad i de tidiga stadierna av utbrottet”, skriver undertecknarna i uttalandet utan att uttryckligen peka ut Kina i sin kritik.

I rapporten konstateras att coronaviruset troligen spred sig från fladdermöss till människor via ett annat djur. Och teorin om att viruset skulle ha läckt ut från ett laboratorium avfärdas som ”extremt osannolik”.

WHO självt är inte nöjd med de förutsättningar som gavs för att genomföra uppdraget i Wuhan.

– Framtida studier behöver få tillgång till mer korrekt och omfattande data, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på tisdagen.

Peter Ben Embarek, som ledde studien, deltog också i tisdagens pressträff och sade att man fortfarande jobbar med att finna virusets ursprung och att han bedömde att det kan ha funnits fall av covid-19 redan i oktober eller november 2019 i Wuhan.

– Det fanns områden där vi hade svårt att få ordentlig källinformation från Kina. Men vi väntade oss aldrig att hitta det definitiva svaret på vad som orsakat viruset, sade han.

Embarek sade också att experterna kände sig ”politiskt pressade”, från Kina men även från omvärlden, att komma fram till ett tillfredsställande resultat. Men man fick inga påtryckningar om att ändra rapporten, vilket var en farhåga när studien inleddes.

De 14 länder som i ett uttalande uttrycker skepsis över rapporten är USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Japan, Sydkorea, Tjeckien, Slovenien, Israel, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen.

Det fanns områden där vi hade svårt att få ordentlig källinformation från Kina.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier