Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Flera länder och ledare sluter upp bakom Israel

Samtidigt som antisemitismen ökar och institutioner som FN ensidigt kritiserar Israel, finns länder som tar ställning för Israels rätt att försvara sig och kristna som manar till bön om fred.

”Israel har full rätt att skydda sitt suveräna territorium”, skriver Slovakiens beslutande församling.

Nyheter · Publicerad 12:55, 17 maj 2021

”Som varje stat har Israel rätt och skyldighet att skydda sitt folk mot över 2 000 raketer från Hamas ämnade för civila”, skriver Kosovo bland annat i ett officiellt uttalande om situationen.

Israels officiella Twitterkonto gick i helgen ut och riktade ett tack till de länder som man nu upplever stödjer landet i kampen mot Hamas. Där fanns inga nordiska länder med.

Slovakiens beslutande församling har i ett ställningstagande fördömt attackerna mot Israel.

”Israel har full rätt att skydda sitt suveräna territorium, sina gränser och sina civila samt vidta lämpliga åtgärder för att skydda sitt territorium”, skriver man bland annat.

I Österrike valde förbundskanslern Sebastian Kurz att i helgen hissa den israeliska flaggan på den byggnad där han har sitt kontor.

Tusentals kristna runt om i världen bad i helgen för situationen i Israel efter att evangelikala ledare utnämnt söndagen till en global bönedag för fred och säkerhet i Mellanöstern.

Och kristna ledare i både Sverige och i andra länder har på sociala medier tydligt deklarerat sitt stöd till Israels rätt att existera och att skydda sin befolkning.

”Jag har många vänner som bor i Israel, både araber och judar, så vi är mycket bekymrade över situationen där. Människor har dödats, familjer fyllda av rädsla sitter i skyddsrum och de behöver våra böner. Som vi befalls av Skriften, låt oss ’be om fred i Jerusalem’”, skriver pastorn Franklin Graham på Twitter.

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier