Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Flera kyrkor har fortsatt med fysiska gudstjänster

På många håll har församlingar fortsatt samlas till gudstjänst trots coronapandemin. Med handsprit och avstånd, men utan fika, gläds man över att få mötas i Guds hus. I Gamleby har man nu flera gudstjänster för att så många som möjligt ska kunna delta.

Nyheter · Publicerad 21:00, 27 jul 2020

Först när restriktionerna kom ställdes allting in någon vecka i Josuaförsamlingen i Gamleby utanför Västervik.

– Vi pratade igenom läget och kom på idén att göra tre gudstjänster för olika åldersgrupper. Under 50, över 50, och för de allra äldsta en gudstjänst inne på äldreboendet, berättar församlingsledaren Mattias Holm.

Mötesvärdarna står vid dörren med en räknare, och håller koll på avstånden. Josua har vanligtvis drygt hundra gudstjänstfirare och salen rymmer 200.

Ett mötesteam håller samma program två gånger på söndag förmiddag. På äldreboendet är gudstjänsten på eftermiddagen.

– Det är tråkigt att inte kunna ha kyrkfika, men vi såg ingen bra lösning på det. Församlingen är positiv till den här lösningen, säger Mattias Holm.

Leif Johansson, föreståndare i Vetlanda Friförsamling, berättar att de ser en hunger efter budskapet.

– Vi beslutade att fortsätta som vanligt, för annars stänger vi för sökande. Vi har märkt att det finns en fruktan bland människor, corona skapar ensamhet och det behövs någon att prata med. Och medlemmarna tycker att det är bra, säger han.
Gudstjänsterna i Vetlanda spelas också in och närmare 800 prenumererar nu på sändningarna.

Andra församlingar har gjort på liknande sätt, och vittnar om att det är ett viktigt behov som fylls. Man är noga med att hålla distans, handhälsar inte, hoppar över fikat och vissa erbjuder inte nattvard.

– Speciellt i de oroliga Coronatiderna kändes det viktigt att ge möjlighet att mötas, säger Ulrica Lindh, konsulent i EFS-kyrkan i Luleå.

– Vi får ha tålamod tills det blir tid för fysiska möten med våra äldre och andra i riskgrupper. Men vi vet också att det förekommer mycket kontakt mellan medlemmar, att man tar ansvar för varandra. Och vi har skickat ut hälsningar och information även via vanlig post i större utsträckning än vanligt, berättar Ulrica Lindh.

I Korskyrkan i Frövi fick man hitta en annan form för en planerad barnkörkonsert, och konfirmationshögtiden hölls med bara familjerna. I övrigt har kyrkan varit öppen på gudstjänsttid och man har hållit samlingarna i en enklare form.

– Det är inte så mycket planerat så vi kan vara flexibla i upplägget. De som kommer är glada för möjligheten, särskilt de som är ensamma, säger Helena Balke, musikansvarig i församlingen.

Hos Internationella församlingen i Jönköping är det ofta fullt, det vill säga 50 personer. Där görs även livesändningar parallellt med gudstjänsterna.

– Det är uppskattat nu, men vi tror inte det är svaret långsiktigt, säger pastor Krister Leimola.

– Effekten kan bli att man tappar rutinen att gå till kyrkan, och kontakten med sin egen församling. Vi får följa utvecklingen och jobba utifrån det. Gemenskapen är jätteviktig.

Kristna i Dalsland sprider hopp med Jesuskampanj

Mellerud. Kampanjen ”Jesus till Dalsland” är inne på det tredje av sex planerade år. Just nu är Mellerud i... söndag 20/9 11:00

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...