Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Flera församlingar valde bort vaccinkrav vid gudstjänster

I söndags var det flera församlingar runt om i landet som krävde vaccinpass och legitimation av personer som ville gå på gudstjänst. Bakgrunden är att allmänna sammankomster inomhus endast får samla maximalt 50 personer enligt regeringens nya restriktioner.

Nyheter · Publicerad 10:00, 18 jan 2022

I lördagens tidning berättade Världen idag att Livets Ord i Uppsala backade från planerna på att tillämpa vaccinationsbevis för gudstjänstdeltagande. Anledningen till detta var högljudd kritik mot planerna.

Flera andra församlingar valde dock att låta deltagarna visa vaccinationsbevis och legitimation för att slippa vara begränsade till 50-regeln. En av dem var Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Församlingen förklarar på sin webbsajt att deras grundhållning är att alla ska välkomnas in för att lyssna till Guds ord, men att de inte invänder mot regeringens restriktioner.

”Vi ser inte dessa restriktioner som en inskränkning av religionsfriheten utan som en fråga om att skydda människors liv och hälsa. Man ska komma till kyrkan för att få liv och kraft inte för att smittas av en svår infektion”, skriver Filadelfiakyrkan.

Världen idag har sökt Filadelfiakyrkan för att fråga om man inte ser något skäl till att ifrågasätta om regeringens nuvarande restriktioner är proportionerliga, med tanke på religionsfrihetens skydd i grundlagen. Församlingen har i skrivande stund dock inte återkommit med svar.

Ryttargårdskyrkan i Linköping, Centrumkyrkan i Sundbyberg, Pingst Uppsala och Smyrna i Göteborg är andra exempel på församlingar som valt att använda sig av vaccinationsbevis.

Pingst Jönköping valde att köra en förmiddagsgudstjänst där man använde sig av vaccinbevis kompletterat med en kvällssamling utan vaccinbevis, med max 50 deltagare. Pingst Västerås arrangerade i söndags en gudstjänst där man krävde vaccinationsbevis samt en gudstjänst utan detta krav.

S:ta Clara kyrka i Stockholm har i nuläget valt att arrangera söndagsmässan i form av flera mindre samlingar med max 50 deltagare per tillfälle. Församlingen skriver på sin webbsajt att man utreder andra möjligheter, till exempel att öppna upp en av mässorna för upp till 200 besökare med vaccinationsbevis. Även Lugnetkyrkan i Falun har valt att skippa vaccinationsbevis till förmån för gudstjänster med upp till 50 personer på plats.

Immanuelskyrkan i Malmö, Svedjeholmskyrkan i Örnsköldsvik, Pingst Örebro, Hönö missionskyrka och Kungsportskyrkan i Huskvarna är andra exempel på församlingar som fortsatt väljer att inte kontrollera vaccinationsbevis.

Vi ser inte dessa restriktioner som en inskränkning av religionsfriheten utan som en fråga om att skydda människors liv och hälsa.

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10