Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Flera församlingar inför vaccinpass

Många större församlingar erbjuder anvisade sittplatser och större avstånd mellan platserna inför helgens gudstjänster, för att besökare ska slippa att visa vaccinationsbevis. Andra församlingar väljer att helt, eller i någon mån, kräva vaccinbeviset.

– Skulle vi glesa ut mellan platserna skulle vi behöva avvisa 200–300 personer, säger Dan Salomonsson, pastor i Uppsala pingstkyrka, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 11:00, 2 dec 2021

Från och med den 1 december måste arrangörer som anordnar inomhussamlingar för fler än 100 personer kräva vaccinationsbevis ifall de inte har ett särskilt avstånd mellan deltagarna. Världen idag har kontaktat några av de stora församlingarna för att höra hur de resonerar.

En större frikyrkorörelse som väljer att inte använda sig av vaccinbevis vid sina gudstjänster efter den 1 december är Hillsong Sverige.

– Däremot kommer vi att skapa covidsäkra arrangemang, som helt följer myndigheternas rekommendationer och restriktioner, säger pastorn Eric Liljero till Världen idag.

– Det innebär till exempel att vi har distans mellan stolarna och undviker folksamlingar i foajéerna. Ambitionen är att alla som vill ska få plats, och det innebär också att vi kommer att lägga till ett antal gudstjänster.

Att Hillsong avstår från att begära vaccinbevis är ett medvetet val.

– Vi tror att det är viktigt för religionsfriheten att man inte ska behöva scannas när man går in på en gudstjänst. För oss är det enormt viktigt att värna om människors anonymitet, och att de ska kunna komma precis som de är, säger Eric Liljero.

– Därmed inte sagt att vi på något sätt förnekar att vi lever i en pandemi. Vi inser att vi är en stor kyrka och att vi därmed har ett stort ansvar.

Varken Filadelfiakyrkan i Stockholm, S:ta Clara kyrka i Stockholm, Livets Ord i Uppsala, Kungsportskyrkan i Huskvarna, Pingst Jönköping, Immanuelskyrkan i Malmö, Svedjeholmskyrkan i Örnsköldsvik, församlingen Arken i Kungsängen eller pingstkyrkan Arken Värnamo kommer att be om vaccinbevis.

I stället kommer de att följa myndigheternass anvisningarna för hur fler än 100 personer kan samlas inomhus ändå.

– Vi kommer att återgå till att begränsa antalet sittplatser genom att skapa de avstånd som krävs. Detta på grund av att vi har så stor kyrkolokal så att vi ändå får in dem som kommer för att fira gudstjänst, berättar Jan Blom, pastor i Livets Ord.

– Det är mycket roddande att hantera detta, men för oss skulle det vara ohållbart att kontrollera vaccinpass och deras giltighet.

Flera församlingar, bland annat Kungsportskyrkan och Arken Värnamo, är dock öppna för att använda sig av vaccinbevis vid konserter och liknade samlingar.

Mindre församlingar, som Pingstförsamlingen Gnosjö, förklarar att det vanligen inte kommer fler än 100 personer till gudstjänsterna, varför frågan om vaccinbevis inte är aktuell.

För sin julkonsert den 2 december har man dock valt att både släppa in publik med och utan vaccinbevis, fast genom skilda entréer. De utan vaccinbevis bereds platser med avstånd till andra på kyrkans läktare.

– Eftersom andelen vaccinerade är hög, drygt 80 procent, tror vi att de flesta som kommer har ett covidbevis, menar församlingsordförande Rohde Holmgren.

Lugnetkyrkan i Falun avstår från att be om vaccinbevis, både när det handlar om ordinarie gudstjänster och kyrkans stora julkonsert ”När julen kommer till stan” den 11 december.

– Vårt julfirande på julaftonen, ”En öppen dörr på julafton”, kommer att ha maximalt 100 deltagare i år, säger församlingsföreståndare Öyvind Tholvsen.

Två Equmeniaförsamlingar som väljer att enbart öppna sina dörrar för vaccinerade kommande söndag är Abrahamsbergskyrkan och församlingen i Hovslätt.

På annat håll, så som i Equmeniakyrkan i Ingarp, kommer kyrkan att be om att få se vaccinbevis vid de julgudstjänster som förväntas samla fler än 100 personer.

Några församlingar gör sitt bästa för att både kunna ta in besökare som är beredda att visa vaccinbevis, och de som inte kan eller vill göra det.

En sådan är Botkyrka Pingst, som på sin hemsida berättar att man kommer att kontrollera vaccinbevis för alla över 18 år vid sin söndagsgudstjänst klockan 10. Vid den nyinsatta gudstjänsten klockan 12 behövs dock inget vaccinationsbevis. I stället följer församlingen då myndigheternas riktlinjer om större avstånd mellan sällskap.

Även Korskyrkan i Uppsala har uppgett att vaccinationsbevis troligtvis kommer att krävas vid en av de två gudstjänsterna som hålls.

En annan församling som till viss del kommer kräva vaccinationsbevis är Pingstkyrkan i Uppsala.

Här kommer från och med följande söndag enbart besökare med vaccinationsbevis kunna närvara i den sal där gudstjänsten firas. De utan vaccinationsbevis hänvisas till en annan lokal, där gudstjänsten visas parallellt på tv-skärm, och med avstånd mellan sällskapen.

– Det är helt proppfullt på våra gudstjänster. Skulle vi glesa ut mellan platserna skulle vi behöva avvisa 200–300 personer, säger pastor Dan Salomonsson till Världen idag.

När Världen idag frågar på vilket sätt detta rimmar med religionsfriheten svarar Salomonsson att man gör som man gör just för att kunna värna religionsfriheten.

– För religionsfrihetens skull är det viktigt att människor kan gå i kyrkan. På det här sättet värnar vi både dem som inte har vaccinerat sig och de riskgrupper som varit utestängda i ett och ett halvt år.

Han betonar att kyrkan inte registrerar vaccinationsbevisen, utan bara säkerställer att personer som är över 18 år har giltiga vaccinationsbevis, eller intyg om att de inte kan ta vaccinet.

– Vi har inte behövt förklara vårt beslut. Däremot har flera personer vädjat om att vi ska införa vaccinationsbevis, just för att de tillhör en riskgrupp och vill kunna komma till kyrkan som vanligt, tillägger Dan Salomonsson.

Vi kommer att återgå till att begränsa antalet sittplatser genom att skapa de avstånd som krävs.

Restriktioner från 1 december

• Från och med den 1 december kan arrangörer av allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar inomhus välja att be alla deltagare att visa vaccinationsbevis, om evenemanget är inomhus och fler än 100 personer deltar.

• Personer som av medicinska skäl avråds från att vaccinera sig mot covid-19, exempelvis personer som är allergiska mot substanser i vaccinet, ska kunna visa upp ett läkarintyg i stället.

• Om deltagarna inte behöver visa upp vaccinationsbevis ska särskilda smittskyddsåtgärder vidtas av arrangörerna: Deltagarna ska ha anvisad sittplats, sällskap ska bestå av max åtta personer, sällskap kunna hålla ett avstånd om minst en meter till varandra.

Källa: Krisinformation.se, vardgivarguiden.se

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier