Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Fler länder lovar att flytta ambassader till Jerusalem

Både Rumäniens premiärminister och Honduras president förklarade sig i helgen beredda att flytta sina ambassader i Israel till Jerusalem, även om inga tidpunkter angavs.

Nyheter · Publicerad 16:50, 26 mar 2019

Redan för ett år sedan antog den rumänska regeringen en skrivelse om att flytta landets israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Presidenten, Klaus Iohannis, förklarade dock snabbt att han är emot beslutet och att han står bakom den syn som är förhärskande inom EU, nämligen att ingen flytt till den politiskt omstridda staden kan bli aktuellt förrän palestinier och israeler slutit fred.

Men premiärminister Viorica Dancila ger sig inte slagen. Och när hon i söndags talade inför den pro-israeliska lobbyorganisationen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) var beskedet att en Jerusalem-flytten står för dörren.

– Jag har nöjet att i dag tillkännage [...] att min regering kommer att flytta vår ambassad till Jerusalem, sade hon vid AIPAC:s årsmöte i Washington.

– Jag kan lova er detta: Rumänien kommer att förbli samma lojala vän och den starkaste europeiska rösten till stöd för det judiska folket och den israeliska staten.

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu välkomnade uttalandet.

”Jag gratulerar min vän, Rumäniens premiärminister, Viorica Dancila, till hennes tillkännagivade vid AIPAC om att hon kommer att fullfölja de processer som krävs för att öppna Rumäniens ambassad i Jerusalem”, skrev han på Twitter.

Bara några timmar senare påminde Rumäniens president Klaus Iohannis om att beslutet om en eventuell ambassadflytt ytterst ligger hos honom.

– Det slutgitliga beslutet om att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem ligger hos mig. Premiärministern visar fullständig okunskap om utrikespolitik, sa han enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent i Bukarest.

Rumänien innehar just nu ordförandeskapet inom EU, och i media noterade många att Viorica Dancilas löfte går stick i stäv med vad som sagts i frågan av Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik – nämligen att Jerusalems status måste avgöras inom ramen för en israelisk-palestinsk tvåstatslösning.

Hittills har inga andra länder än USA och Guatemela flyttat sina ambassader till Jerusalem, även om till exempel Brasilien sagt att man planerar för ett flytt.

Även Honduras förklarade vid AIPAC:s årsmöte att man planerar att flytta sin ambassad till Jerusalem.

President Juan Orlando Hernandez sade att det handelskontor som inom kort öppnar i Jerusalem är ett första steg mot att öppna en ambassad i staden.

”I dag har jag tillkännagett det första steget, som är att öppna ett handelskontor i Jerusalem, Israels huvudstad, vilket blir en utlöpare av vår ambassad i Tel Aviv”, sa Juan Orlando Hernandez i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters

”Ett andra steg skulle innebära många attacker från Israels och USA:s fiender, men vi kommer att fortsätta den vägen”.

Ett tack kom snabbt från Israels premiärminister.

”Jag tackar min vän, Honduras president, för hans uttalande gällande att omedelbart öppna en diplomatisk beskickning för handel i Jerusalem, som ett första steg mot att föra över Honduras ambassad till Jerusalem,” skrev Benjamin Netanyahu på twitter.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier