Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Fler länder lovar att flytta ambassader till Jerusalem

Både Rumäniens premiärminister och Honduras president förklarade sig i helgen beredda att flytta sina ambassader i Israel till Jerusalem, även om inga tidpunkter angavs.

Nyheter · Publicerad 16:50, 26 mar 2019

Redan för ett år sedan antog den rumänska regeringen en skrivelse om att flytta landets israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Presidenten, Klaus Iohannis, förklarade dock snabbt att han är emot beslutet och att han står bakom den syn som är förhärskande inom EU, nämligen att ingen flytt till den politiskt omstridda staden kan bli aktuellt förrän palestinier och israeler slutit fred.

Men premiärminister Viorica Dancila ger sig inte slagen. Och när hon i söndags talade inför den pro-israeliska lobbyorganisationen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) var beskedet att en Jerusalem-flytten står för dörren.

– Jag har nöjet att i dag tillkännage [...] att min regering kommer att flytta vår ambassad till Jerusalem, sade hon vid AIPAC:s årsmöte i Washington.

– Jag kan lova er detta: Rumänien kommer att förbli samma lojala vän och den starkaste europeiska rösten till stöd för det judiska folket och den israeliska staten.

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu välkomnade uttalandet.

”Jag gratulerar min vän, Rumäniens premiärminister, Viorica Dancila, till hennes tillkännagivade vid AIPAC om att hon kommer att fullfölja de processer som krävs för att öppna Rumäniens ambassad i Jerusalem”, skrev han på Twitter.

Bara några timmar senare påminde Rumäniens president Klaus Iohannis om att beslutet om en eventuell ambassadflytt ytterst ligger hos honom.

– Det slutgitliga beslutet om att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem ligger hos mig. Premiärministern visar fullständig okunskap om utrikespolitik, sa han enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent i Bukarest.

Rumänien innehar just nu ordförandeskapet inom EU, och i media noterade många att Viorica Dancilas löfte går stick i stäv med vad som sagts i frågan av Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik – nämligen att Jerusalems status måste avgöras inom ramen för en israelisk-palestinsk tvåstatslösning.

Hittills har inga andra länder än USA och Guatemela flyttat sina ambassader till Jerusalem, även om till exempel Brasilien sagt att man planerar för ett flytt.

Även Honduras förklarade vid AIPAC:s årsmöte att man planerar att flytta sin ambassad till Jerusalem.

President Juan Orlando Hernandez sade att det handelskontor som inom kort öppnar i Jerusalem är ett första steg mot att öppna en ambassad i staden.

”I dag har jag tillkännagett det första steget, som är att öppna ett handelskontor i Jerusalem, Israels huvudstad, vilket blir en utlöpare av vår ambassad i Tel Aviv”, sa Juan Orlando Hernandez i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters

”Ett andra steg skulle innebära många attacker från Israels och USA:s fiender, men vi kommer att fortsätta den vägen”.

Ett tack kom snabbt från Israels premiärminister.

”Jag tackar min vän, Honduras president, för hans uttalande gällande att omedelbart öppna en diplomatisk beskickning för handel i Jerusalem, som ett första steg mot att föra över Honduras ambassad till Jerusalem,” skrev Benjamin Netanyahu på twitter.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier