Nyheter

Fler aborter med test

I landsting med KUB-tester görs många fler aborter, konstaterar docent i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet. Skälet är sannolikt att blivande mammor inte vill riskera att föda barn med Downs syndrom

Allt fler svenska landsting erbjuder KUB-tester där fosterskador och kromosomavvikelser upptäcks. – Det utförs fler och fler aborter, säger Karin Källén som arbetat med Socialstyrelsens senaste rapport.

Medelåldern för kvinnor som föder barn har ökat kraftigt de senaste åren. 1979 var åtta procent av de födande kvinnorna över 35 år. Motsvarande siffra 2012 var 22 procent. När medelåldern för kvinnor som föder barn stiger, kan man enligt Karin Källén, docent i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet, vänta sig en betydande ökning av andelen barn som föds med Downs syndrom.
Så ser det dock inte ut i Sverige, här ligger andelen barn som föds med kromosomavvikelse tämligen konstant. Orsaken till det stavas KUB-tester där man i ett tidigt stadium kan upptäcka till exempel Downs. Och allt fler svenska landsting erbjuder nu dessa tester, vilket innebär att fler graviditeter avbryts.
Karin Källén betonar att det inte finns några nationella riktlinjer kring att testerna ska erbjudas alla.
– Varje landsting bestämmer själv, det finns inga direktiv till skillnad från till exempel i Danmark. 

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS