Kriminaliteten

Finsk president­kandidat: Svenska gäng­kriget kan nå över gränsen

Under ett besök i Stockholm uttryckte Pekka Haavisto oro för den svenska gängkriminaliteten.
Under ett besök i Stockholm uttryckte Pekka Haavisto oro för den svenska gängkriminaliteten.

Finlands förre utrikesminister Pekka Haavisto, som nu vill bli Finlands president, varnar för att det svenska gängvåldet kan spridas över Öster­sjön.

– Vi borde vara mycket mer uppmärksamma på den här frågan, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet för tredje gången. Som utrikesminister har han hållit ett öga på Sverige, även på mindre förväntade frågor – som gäng­kriminaliteten.

– Några av grupperingarna arbetar internationellt, inklusive över den finsk-svenska gränsen, påpekar han för TT under ett besök i Stockholm.

När rapparen Einár mördades samlade Haavisto i sin roll som utrikesminister artister och personer som arbetar i utsatta områden för att diskutera om något liknande skulle kunna ske i Finland.

– Situationen har kanske inte varit så allvarlig än, men vi såg strömningar som skulle kunna leda till att kriminella gäng bildas. Jag tycker att vi borde vara mycket mer uppmärksamma på den här frågan och lära oss av Sverige.

Att säkerhetsfrågorna blivit viktigare ser han som den stora skillnaden när han nu för tredje gången kandiderar i president­valet. Det är dock Finlands granne i öst som väcker mest uppmärksamhet. 

– När jag träffar väljare är säkerhets­frågorna något de ser väldigt allvarligt på. Jag var ju utrikesministern som ansvarade för att ta Finland till Nato och tror att det är bra att någon som varit involverad i den processen ställer upp.

Haavisto kandiderar inte för sitt parti Gröna förbundet utan för en valmans­förening, vilket innebär att det krävs 20 000 namnunderskrifter till stöd för kandidaturen. 

Finlands presidentval äger rum den 28 januari 2024, med en andra omgång den 11 februari om ingen kandidat får fler än hälften av rösterna i första rundan. Utöver Pekka Haavisto konkurrerar framför allt tidigare stats- och finansministern Alexander Stubb om att efterträda sittande statschefen Sauli Niinistö, som suttit två mandatperioder och därmed inte får ställa upp för omval.

Powered by Labrador CMS