Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Hon hänvisade till vad Bibeln säger om homosexualitet. Nu åtalas den finska riksdagsledamoten Päivi Räsänen för hets mot folkgrupp. Foto: Alliance Defending Freedom

Finsk politiker uttryckte Bibelns homosyn – åtalas

Den finska politikern Päivi Räsänen har bland annat beskrivit homosexualitet som ”onaturlig” och hävdat sin rätt att hänvisa till Bibelns syn på äktenskap och homosexuella.

Nu har riksåklagaren väckt åtal mot henne för tre fall av hets mot folkgrupp.

Nyheter · Publicerad 11:00, 5 maj 2021

I den stämningsansökan som inlämnats till Helsingfors tingsrätt står det att Päivi Räsänen kränkt ”homosexuellas människovärde”, och därmed överskridit gränserna för yttrande- och religionsfriheten, skriver Svenska Yle.

Bland annat handlar det om en skrift som politikern skrev år 2004 för Lutherstiftelsens räkning, och som behandlar kristendomens syn på homosexualitet. Enligt riksåklagaren innehåller skriften ”åsikter och information som är nedsättande för homosexuella”, skriver svenska Yle.

”Om vår förståelse som grundar sig på en allmän rättskänsla inte vore förvrängd av synden, skulle vi av naturen kunna inse att homosexualiteten är onaturlig, fastän vi inte ens skulle ha hört talas om Bibeln”, står det i skriften, som ligger uppe på politikerns hemsida i svensk översätting.

Homosexualitet beskrivs också som ”en psykosexuell störning”.

De andra två åtalspunkterna handlar om inlägg om homosexualitet i sociala medier, samt i radiokanalen Yle Puhe.

Den finska hbtq-rörelsens generalsekreterare Kerttu Tarjamo skriver på Twitter att det är bra att Päivi Räsänens uttalanden prövas i domstol.

”Hat och kränkningar mot sexuella minoriteter rättfärdigas i dag ofta med rätten till yttrande- och religionsfrihet. Därför är det viktigt att domstolen avgör om detta faller under hets mot folkgrupp enligt brottsbalken”, skriver hon, och tillägger att det måste finnas en balans mellan rätten till religions- och yttrandefrihet, och rätten att inte diskrimineras.

Päivi Räsänen, som är kristdemokratisk riksdagsledamot och var inrikesminister 2011–2015, anser sig dock inte ha begått något brott. I olika uttalanden har hon sagt att hon försvarar alla människors lika värde, men att man måste kunna få uttrycka en tro som baserar sig på Bibelns och den kristna kyrkans traditionella läror.

– Jag kan inte acceptera att jag skulle kunna fängslas för att ha uttryckt mina religiösa åsikter, säger hon i ett uttalande genom juristorganisationen Alliance Defending Freedom, som företräder henne i ärendet.

– Jag kommer att försvara min rätt att uttrycka min tro, så att ingen annan ska berövas sin rätt till religionsfrihet och yttrandefrihet. Jag står fast vid att mina yttranden är lagliga och inte ska behöva censureras.

Till Evangelical Focus sade hon 2019 att hon inte tänkte ”be om ursäkt för vad aposteln Paulus skriver” om homosexualitet.

Jag kommer att försvara min rätt att uttrycka min tro, så att ingen annan ska berövas sin rätt till religionsfrihet och yttrandefrihet.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier