Se, jag sänder er som får in bland vargar. Var därför listiga som ormar och oskyldiga som duvor.
Matteus 10:16

Världen idag

Hon hänvisade till vad Bibeln säger om homosexualitet. Nu åtalas den finska riksdagsledamoten Päivi Räsänen för hets mot folkgrupp. Foto: Alliance Defending Freedom

Finsk politiker uttryckte Bibelns homosyn – åtalas

Den finska politikern Päivi Räsänen har bland annat beskrivit homosexualitet som ”onaturlig” och hävdat sin rätt att hänvisa till Bibelns syn på äktenskap och homosexuella.

Nu har riksåklagaren väckt åtal mot henne för tre fall av hets mot folkgrupp.

Nyheter · Publicerad 11:00, 5 maj 2021

I den stämningsansökan som inlämnats till Helsingfors tingsrätt står det att Päivi Räsänen kränkt ”homosexuellas människovärde”, och därmed överskridit gränserna för yttrande- och religionsfriheten, skriver Svenska Yle.

Bland annat handlar det om en skrift som politikern skrev år 2004 för Lutherstiftelsens räkning, och som behandlar kristendomens syn på homosexualitet. Enligt riksåklagaren innehåller skriften ”åsikter och information som är nedsättande för homosexuella”, skriver svenska Yle.

”Om vår förståelse som grundar sig på en allmän rättskänsla inte vore förvrängd av synden, skulle vi av naturen kunna inse att homosexualiteten är onaturlig, fastän vi inte ens skulle ha hört talas om Bibeln”, står det i skriften, som ligger uppe på politikerns hemsida i svensk översätting.

Homosexualitet beskrivs också som ”en psykosexuell störning”.

De andra två åtalspunkterna handlar om inlägg om homosexualitet i sociala medier, samt i radiokanalen Yle Puhe.

Den finska hbtq-rörelsens generalsekreterare Kerttu Tarjamo skriver på Twitter att det är bra att Päivi Räsänens uttalanden prövas i domstol.

”Hat och kränkningar mot sexuella minoriteter rättfärdigas i dag ofta med rätten till yttrande- och religionsfrihet. Därför är det viktigt att domstolen avgör om detta faller under hets mot folkgrupp enligt brottsbalken”, skriver hon, och tillägger att det måste finnas en balans mellan rätten till religions- och yttrandefrihet, och rätten att inte diskrimineras.

Päivi Räsänen, som är kristdemokratisk riksdagsledamot och var inrikesminister 2011–2015, anser sig dock inte ha begått något brott. I olika uttalanden har hon sagt att hon försvarar alla människors lika värde, men att man måste kunna få uttrycka en tro som baserar sig på Bibelns och den kristna kyrkans traditionella läror.

– Jag kan inte acceptera att jag skulle kunna fängslas för att ha uttryckt mina religiösa åsikter, säger hon i ett uttalande genom juristorganisationen Alliance Defending Freedom, som företräder henne i ärendet.

– Jag kommer att försvara min rätt att uttrycka min tro, så att ingen annan ska berövas sin rätt till religionsfrihet och yttrandefrihet. Jag står fast vid att mina yttranden är lagliga och inte ska behöva censureras.

Till Evangelical Focus sade hon 2019 att hon inte tänkte ”be om ursäkt för vad aposteln Paulus skriver” om homosexualitet.

Jag kommer att försvara min rätt att uttrycka min tro, så att ingen annan ska berövas sin rätt till religionsfrihet och yttrandefrihet.

Folkkyrkans dilemma blottläggs i söndagens kyrkoval

Ledare På söndag är det kyrkoval, och i anslutning till detta är det särskilt två debatter som har blossat... torsdag 16/9 00:10

Rösta för en fri och levande kyrka

Ledare Att partiledare som Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) även försöker påverka... torsdag 16/9 00:00

Högstadieelever erbjuds vaccin

Hälsa. Knappt en halv miljon barn mellan 12 och 15 år ska nu erbjudas vaccin mot covid-19. Hur... fredag 17/9 21:00

Ska kyrkor göras om till moskéer?

Webb-tv. Sverige kommer bli ett helt annat land ifall kyrkor görs om till moskéer. Det säger Sven Almkvist i... fredag 17/9 12:00

Det är en välsignelse att leva just i denna tid!

Ledarkrönika Det var helt klart värt att köra några kilometer till ett frukostställe i närheten för att kunna... torsdag 16/9 00:00

När livet självt – Jesus – får rum har döden mindre utrymme.

Inför söndag De senaste två åren har vi alla fått känna på att leva närmare döden än tidigare. Pandemin har... torsdag 16/9 00:00

Senaste nytt

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier