Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Roland Snellman, vd på en finsk livsmedelskoncern, tror att det kan bli svårt att hjälpa Sverige med mat vid en allvarligare kris. Foto: Pressbild/Snellman

Finsk grossist: Vi kunde inte hjälpa Sverige

Svenska grossister har kontaktat en finsk livsmedelsproducent för att få köpa varor som det varit brist på under coronakrisen. Det finska företaget kunde dock inte tillgodose svenskarnas behov. – I en kris går det egna landet först, säger företagets vd till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 09:13, 1 apr 2020

Det är den finska livsmedelskoncernen Snellman, specialiserad på kött- och charkprodukter, som har fått några förfrågningar från svenska grossister under coronakrisen. Företagets vd, Roland Snellman, berättar för Världen idag att handel mellan finska och svenska livsmedelsföretag inte är något unikt, men påpekar att förfrågningarna som han fick nu berodde just på coronapandemin.

Snellman hade dock inte möjlighet att tillgodose de svenska företagens behov.

– Vi kunde bara skicka någon vara, säger han.

Roland Snellman är glad att Finland än så länge har 80 procents självförsörjningsgrad och dessutom har kvar sina beredskapslager.

– För två år sedan sade jag: Jag är rädd att Finland är på väg att gå samma väg som Sverige, berättar han.

Han hoppas nu att coronakrisen kommer leda till ett uppvaknande så att inte Finland börjar förlita sig på den globala marknaden.

– En viktig del i ett lands grundtrygghet är att man har mat. Flygplan, bilar och lyxprodukter klarar man sig utan, men mat behöver man alltid, säger han.

Trots fina ord om samarbete och globalism tar ett land, i slutändan, i första hand om sig själv, menar Roland Snellman.

Skulle ni hjälpa Sverige om det blev en ännu allvarligare kris?

– I första hand ser vi till den finska befolkningen, men om vi har möjlighet att göra något utöver det så är det klart att vi hjälper till, säger han.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00