Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Finlandskryssning ska fyllas med musik till Guds ära

Fyrtio timmar med musik ur den kristna musikskatten ombord på en Finlandsfärja. Det väntar till våren när den första svenska Gospelkryssningen arrangeras. De kristna artisterna Per-Erik Hallin och Frank Ådahl är två av de medverkande.

Nyheter · Publicerad 12:30, 17 dec 2021

Fredagen den 25 mars kl 16:45 lämnar Finlandskryssaren Silja Symphony Värtahamnen i Stockholm med destination Helsingfors. Därefter väntar en 40 timmars kryssning fylld av musik framförd av välkända kristna artister som Per-Erik Hallin, Frank Ådahl, Gladys Del Pilar, Roland Utbult, Evelina Gard och gospelkören By Grace.

– Det är inte 100 procent klart med artister än, vi kanske kommer att fylla på något mer, säger Lasse Franklin, som ligger bakom gospelkryssningen tillsammans med Lars ”Tarzan” Gustafsson.

De två vännerna jobbar till vardags med helt andra saker, men musiken förde dem samman. Tillsammans har de arrangerat spelningar hemma i Lasses trädgård utanför Stockholm. Till sin hjälp i arrangörgruppen för gospelkryssningen har de även Mats Lindström, Daniel Stenbaek, Putte Nelson, Lars ”Lalle” Eriksson och Kjell Björk.

Kryssningen arrangerar de privat och utan koppling till något specifikt samfund.

– Det gör att det blir inga gränser och det hamnar inte i ett religiöst fack, utan det är öppet för alla, säger Lars Gustafsson.

Idén fick Lasse Franklin när han kom att tänka på festivalen Skärgårdssång, som blivit ett begrepp på Västkusten. Han tyckte att det saknades något liknande i Stockholms­området, där han själv bor. 

– Något sådant har vi inte här i Stockholm, och sedan har mina tankar snurrat kring det där, berättar Lasse Franklin.

Tillsammans med sin tidigare pastor Lars ”Lalle” Eriksson började de spåna på var de skulle kunna arrangera en festival, men hittade inget ställe som var tillräckligt stort och rätt för ändamålet.

– Då fick vi idén att lägga det ombord på en båt. Där har vi allt samlat: flera olika scener, boenden och restauranger. Allt finns färdigt, säger Lasse Franklin.

Bakgrunden till att de arrangerar gospelkryssningen är egentligen enkel, menar Lasse Franklin.

– Det är för att vi saknar den här musiken, det är den enklaste förklaringen. Och inte bara vi, utan många med oss.

Även om de kallar festivalen för Gospelkryssning så är inte musikstilen gospel i fokus. Namnet på festivalen syftar till evangelium, det glada budskapet.

– Det är ingen renodlad gospelkryssning, där allt är Kirk Franklin-gospel, även om By Grace representerar gospeln. Vi tittar mer på de äldre sångerna, de som inte sjungs så mycket i dag, säger Lasse Franklin.

– Det är en skatt av sånger som nästan glömts bort, den typen av sång som berör när man hör den redan första gången och inte efter tio, menar han.

När de bokat in artister har de försökt få till en bredd i utbudet.

– Det är för att få en mångfald och artister som folk tycker om, men det är också artister och musiker som uppskattar det här musikarvet, säger Lasse Franklin.

Redan när passagerarna klivit ombord möts de av en scen där musiken kommer att flöda. Sedan kommer det att vara konserter på flera olika platser ombord, på båda resvägarna. Men det blir också seminarier och workshops om allt från olika instrument till att sjunga i kör.

– Det kommer vara ett flöde hela vägen, med musik någonstans hela tiden, säger Lars Gustafsson.

Förhoppningen är att samla minst 1 500 personer på kryssningen ombord på Silja Symphony, som kan ta upp till 2 500 personer. Tanken är också att finländare kan vara med på festivalen, antingen genom att kliva på från Helsingfors på torsdagen innan kryssningen eller på lördagen när den gospelfyllda båten vänder i den finska huvudstaden.

– Jag ser fram emot att få kliva ombord på den här båten full av människor som älskar de här sångerna och den här musiken, säger Lasse Franklin.

– Naturligtvis hoppas vi på att få en fantastisk musikalisk upplevelse. Men vi hoppas också att festivalen ska få ringar på vattnet efteråt i form av ett återupptäckande av de här sångerna, säger Lars Gustafsson, som fortsätter:

– Vi hoppas att det ska vara en liten väckarklocka kring den här låtskatten som vi har, att väcka den till liv och att sätta ljus på sångerna så att de börjar användas igen. Sedan är det upp till alla att ta tag i sångerna och använda dem.

Jag ser fram emot att få kliva ombord på den här båten med fullt av människor som älskar de här sångerna och den här musiken.

Gospelkryssning

När: 25–27 mars 2022.

Var: Ombord på färjan Silja Symphony.

Medverkande: Frank Ådhal, Per-Erik Hallin, Putte Nelsson med band, Roland Utbult, Tre Barytoner, By Grace, Evelina Gard, Cilla Hector, Salt, med flera.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00