Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Natochefen Jens Stoltenberg var under söndagen på besök i Finland och träffade Finlands president Sauli Niinistö. Foto: Markku Ulander AP/TT

Finlands president: Sveriges sak är vår

Den finländske presidenten Sauli Niinistö slår fast att det inte är aktuellt för Finland att ensamt ansöka om Natomedlemskap.

– Sveriges sak är också vår, sade han på en pressträff i Finland tillsammans med Natochefen Jens Stoltenberg.

På måndagen mötte Stoltenberg Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Nyheter · Publicerad 15:56, 13 jun 2022

Mötet mellan Stoltenberg och Niinistö ägde rum i samband med den säkerhetspolitiska konferensen Gullrandasamtalen, där bland annat kriget i Ukraina och Finlands medlemsansökan till Nato diskuteras.

– Jag var på besök i Sverige, och jag uttryckte mig mycket klart. Historiskt har man (Sverige) sagt att Finlands sak är vår, så jag säger att Sveriges sak är också vår, löd Sauli Niinistös svar på en fråga om Finland kan gå vidare ensamt i ansökningsprocessen.

– Vi har varit överraskade av Turkiets åsikter om Natomedlemskapet. Men som med all internationell politik måste vi lyssna noga på Turkiet. Vi har kontakt med Turkiet och hoppas att vi når en gemensam lösning som alla är nöjda med, sade den finländske presidenten också.

På måndagen träffade Stoltenberg statsminister Magdalena Andersson (S) på Harpsund. Även de diskuterade Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap.

– Vi har mycket att erbjuda Nato och dess medlemmar. Både Sverige och Finland kommer att bidra till säkerheten i regionen, i hela Nato, inklusive Turkiet, sade Magdalena Andersson (S) vid en pressträff i samband med mötet.

– Det står klart att Sveriges och Finlands Natomedlemskap skulle stärka transatlantisk säkerhet. Det skulle möjliggöra närmare nordisk och baltisk försvarssamarbete och stärka alliansens närvaro i norr, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid pressträffen och fortsatte:

– Samtidigt måste vi ta hänsyn till alla medlemsländers säkerhetssynpunkter. Som tidigare nämnt har Turkiet lyft frågetecken, bland annat kring landets kamp mot PKK, en grupp som ses som en terroristorganisation av Nato-allierade och EU, inklusive Sverige. Jag förblir i nära kontakt med dig, Magdalena, och dina kollegor, liksom med Finland och vår allierade Turkiet kring vägen framåt.

Sveriges Natoansökan

Turkiet har satt käppar i hjulet för Sveriges Natoansökan – och även Finlands. Länderna ansöker till militäralliansen tillsammans.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar bland annat att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK.

Frågan anses vara avgörande för att Turkiet ska tillåta att Sverige ansluter sig till Nato.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier