De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Film ska ge syriska flyktingar hopp

I sommar kommer ett internationellt filmteam till den bohuslänska kusten. Då kommer nämligen en film om syriska flyktingars väg till Jesus spelas in av Ungdom med uppgift. – Dörrarna öppnade sig till Sverige, säger en av producenterna Rob Darby.

Nyheter · Publicerad 16:20, 3 feb 2017


Thailand, Indonesien, Pakistan och Kambodja. Det är några av de länder som den internationella organisationen Ungdom med uppgifts medieavdelning Create International har producerat film för. Varje film har gjorts i det aktuella landet – på det lokala språket, med lokala skådespelare och med kulturellt anpassat manus – och har haft som mål att presentera evangeliet. Nu har turen kommit till det syriska folket.

– Av förklarliga skäl är det svårt att spela in filmen i Syrien, säger producenten Rob Darby, som kommer från USA men bor med sin familj i Thailand.

Han berättar att teamet funderade på att spela in filmen i Grekland eller Tyskland, men valet skulle till slut falla på en plats längre norrut.

”Vad säger ni om att spela in filmen i Sverige?” sa Rob Darby till teamet, och fick genast gehör, inte minst från sina amerikanska kollegor. Rob Darby, vars fru kommer från Sverige och som även själv bott i landet, kontaktade vänner här och märkte hur dörrarna öppnade sig.

Nu står det klart att filmen kommer spelas in i Bohuslän från slutet av maj till början av juli. Ett filmteam på sex till tio personer kommer att komma till Sverige och utökas av ett antal praktikanter – antagligen syrier och svenskar – som vill lära sig att göra film. Skådespelarna kommer att utgöras av syriska flyktingar som sökt asyl i Sverige.

Handlingen utgår från Ruts bok i Bibeln och kretsar kring två kvinnor som flyr från Syrien och börjar en resa mot försoning.

– Huvudmålet med filmen är att presentera Jesus. Även om filmen är ett drama så vill vi presentera att Jesus är lösningen, säger Rob Darby.

Filmen beräknas vara klar till sommaren 2018 och kommer då att kunna ses gratis på nätet. Tanken är att församlingar och smågrupper ska kunna visa den – och att den ska kunna spridas från person till person.

Rob Darby berättar att den film som teamet spelade in på Java i Indonesien finns piratkopierad i nästan varenda liten filmbutik på hela ön. Där gav filmen inte bara evangeliet till dem som såg den, utan även till de medverkande.

– Vid slutet av filmandet hade varenda skådespelare kommit till tro på Jesus.

Rob Darby hoppas att filmen om Syrien ska nå ut både till flyktingar och personer med syrisk bakgrund runt om i världen.

– Vi vill att det här ska vara deras story, säger han.

Just nu pågår en insamling av ekonomiska medel till filmprojektet. Rob Darby välkomnar församlingar i Göteborgsområdet som vill hjälpa till praktiskt med projektet.

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...

Slut med gamla lampor?

Elsäkerhet. Här är EU-standarden som gått de flesta förbi: Om ett halvår ska alla uttag och stickproppar till taklampor se likadana ut i hela Europa. – Det kan...