Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Film om islam stoppas efter stora muslimska protester

Den brittiska filmen The Lady of Heaven, som handlar om Muhammeds dotter Fatima, kan inte längre ses i Storbritannien.

Filmen hade premiär den 3 juni, men efter muslimska protester utanför biograferna stoppade biografkedjan Cineworld visningarna.

Nyheter · Publicerad 13:30, 14 jun 2022

The Lady of Heaven, regisserad av Eli King, skildrar en pojke vars mor mördas av IS i Irak, och hur han därefter upptäcker den 400 år gamla berättelsen om Fatima. Filmen är gjord ur ett shiamuslimskt perspektiv, och skildrar maktstriden efter islams förgrundsgestalt Muhammeds död.

För att inte reta upp troende muslimer visas aldrig Fatimas ansikte, medan bland andra Muhammeds ansikte skapats genom en dator.

Ändå har filmen väckt starka reaktioner bland muslimer.

Nyligen blev det känt att filmen stoppas i Marocko, där den varken kommer att få visas i kommersiella eller kulturella sammanhang, något som meddelades av den marockanska filmmyndigheten CCM.

Detta eftersom man anser att filmen är en ”flagrant förfalskning av etablerade fakta om islams historia”, skriver CCM i ett uttalande.

Och nu har även Storbritannien valt att stoppa filmen – något som skett efter omfattande protester.

– På grund av incidenter relaterade till visningar av The Lady of Heaven har vi beslutat att ställa in planerade visningar av filmen i hela landet, av hänsyn till våra anställdas och våra besökare säkerhet, säger en talesperson för Cineworld till National Secular Society.

Filmens producent, Malik Shlibak, har inget emot att människor upprörs över filmen.

– Men jag anser det oacceptabelt att de kräver att filmen ska tas ner ner från biografer i det här landet för att de känner sig kränkta, säger han till National Secular Society.

– De här grupperna har nu fått makten att diktera vad britterna kan se och inte se i sina biografer.

National Secular Society anser att yttrandefriheten i Storbritannien är hotad.

– [Biograferna] tvingas i praktiken att följa religiösa hädelselagar, säger organisaitonens vd Stephen Evans.

– Men att anpassa sig till deras krav kommer bara att uppmuntra de religiösa extremisterna att rikta fler hot mot dem som visar konstnärliga verk som de inte gillar.

Flera muslimska länder har dömt ut filmen som blasfemisk. Dit hör Egypten, Pakistan, Iran och Irak.

[Biograferna] tvingas i praktiken att följa religiösa hädelselagar.

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Vilka orsaker finns till att Adam måste vara en historisk person?

Teistisk evolution (del 3/7). Paulus utgår från att Adam var lika historisk och lika verklig som Abraham, Mose och Jesus. Det... tisdag 31/1 00:00

Antisemitism och vandalisering när Förintelsens offer hedrades

Helsingborg. Ett minnesmärke för Förintelsen, som finns i Helsingborg, utsattes under helgen för vandalisering.... måndag 30/1 19:00

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00