Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Filadelfia går mot strömmen – öppnar inte upp

Filadelfiakyrkan i Vasastan i Stockholm, med drygt 2 000 sittplatser, går mot strömmen och öppnar inte för fysiska gudstjänster förrän den 5 september.

Det beror dock inte på att församlingen får inkomster genom att byggnaden används som vaccinationscentral alla veckodagar, säger föreståndaren Niklas Piensoho till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 jun 2021

Det är Capio som hyr Fila­del­fia­kyrkans lokaler för att driva en vaccinationsmottagning där, på uppdrag av Region Stockholm. Enligt Niklas Piensoho ger avtalet församlingen tillgång till det stora kyrkorummet några söndagar i augusti.

Ändå fortsätter kyrkan med webbsända gudstjänster ända in i september.

– Skulle det behövas, så kunde vi omförhandla avtalet. Men vi har inte sett att det är nödvändigt, säger han.

– När vi insåg att vaccineringarna inte skulle bli klara så tidigt som man först trodde, insåg vi att vi inte skulle kunna öppna helt smittsäkert förrän till hösten. Och då ser vi hellre att vi bidrar till vaccinationseffekten.

Niklas Piensoho säger att församlingen inte i första hand ser uthyrningen till Capio som en affärsuppgörelse.

– Det var mer att möjligheten att bidra till något gott som var avgörande, tillägger han, och förklarar att församlingen visserligen får intäkter genom uthyrningen, men också måste stå för exempelvis städning och elektricitet.

Överlag ser han inte öppna kyrkor som en fråga om religionsfrihet så länge det finns risker för en förnyad smittspridning.

– Jag tycker att människor ska komma till kyrkan för att få nytt liv, inte för att riskera att drabbas av en svår och potentiellt dödlig infektion, säger han.

Smågruppsverksamheten är i gång i Filadelfia, och de mindre pingstörsamlingarna i Stockholms förorter kommer förmodligen att börja med fysiska samlingar, såsom sommarandakter, inom kort.

– Men helt fullt ut kommer gudstjänstlivet inte att börja för­rän framåt hösten, säger Piensoho.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier