Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Filadelfia går mot strömmen – öppnar inte upp

Filadelfiakyrkan i Vasastan i Stockholm, med drygt 2 000 sittplatser, går mot strömmen och öppnar inte för fysiska gudstjänster förrän den 5 september.

Det beror dock inte på att församlingen får inkomster genom att byggnaden används som vaccinationscentral alla veckodagar, säger föreståndaren Niklas Piensoho till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 jun 2021

Det är Capio som hyr Fila­del­fia­kyrkans lokaler för att driva en vaccinationsmottagning där, på uppdrag av Region Stockholm. Enligt Niklas Piensoho ger avtalet församlingen tillgång till det stora kyrkorummet några söndagar i augusti.

Ändå fortsätter kyrkan med webbsända gudstjänster ända in i september.

– Skulle det behövas, så kunde vi omförhandla avtalet. Men vi har inte sett att det är nödvändigt, säger han.

– När vi insåg att vaccineringarna inte skulle bli klara så tidigt som man först trodde, insåg vi att vi inte skulle kunna öppna helt smittsäkert förrän till hösten. Och då ser vi hellre att vi bidrar till vaccinationseffekten.

Niklas Piensoho säger att församlingen inte i första hand ser uthyrningen till Capio som en affärsuppgörelse.

– Det var mer att möjligheten att bidra till något gott som var avgörande, tillägger han, och förklarar att församlingen visserligen får intäkter genom uthyrningen, men också måste stå för exempelvis städning och elektricitet.

Överlag ser han inte öppna kyrkor som en fråga om religionsfrihet så länge det finns risker för en förnyad smittspridning.

– Jag tycker att människor ska komma till kyrkan för att få nytt liv, inte för att riskera att drabbas av en svår och potentiellt dödlig infektion, säger han.

Smågruppsverksamheten är i gång i Filadelfia, och de mindre pingstörsamlingarna i Stockholms förorter kommer förmodligen att börja med fysiska samlingar, såsom sommarandakter, inom kort.

– Men helt fullt ut kommer gudstjänstlivet inte att börja för­rän framåt hösten, säger Piensoho.

Konfirmander önskar tydlig undervisning om kristen tro

Svenska kyrkan. Konfirmander önskar tydlig undervisning om Gud och Jesus. Inom Svenska kyrkan tolkar man detta som... söndag 28/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00