På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Fi-politiker ville flytta Israels judar till USA

Israeliska judar kan flytta till USA så att palestinierna kan få bygga upp sitt land igen. Det föreslog en av Feministiskt Initiativs riksdagskandidater i en intervju som väckt uppseende i både Sverige och Israel. – Mycket obehagligt, säger Annika Hernroth Rothstein, svensk judinna och politisk krönikör.

Nyheter · Publicerad 08:08, 23 jul 2018

Sitt uttalande gjorde Fi-politi­kern, Oldoz Javidi, i en intervju med tidningen Femi­nistiskt Perspektiv nyligen. Där berättar hon om sitt engagemang i Ship to Gaza och säger så här: 

”Israel har ockuperat ett annat land, drivit människor på flykt från deras eget hem, tagit deras land och stulit deras liv och frihet. Det finns inget försvarbart i det överhuvudtaget”, säger hon och fortsätter: 

”Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras … Jag kan ju tillåta mig att åtminstone få drömma en om en sådan lösning. Eller hur?”

Den svenska riksdagskandidatens uttalande har uppmärksammats i Israel, bland annat i Jerusalem Post. Men även här i Sverige har det väckt starkt kritik.

– Jag blev chockad, säger Annika Hernroth Rothstein, själv judinna och politisk krönikör på bland annat National rewiew, Israel Hayom och Washington Examiner.

Hon vänder sig särskilt mot det hon uppfattar som ett förslag om folkförflyttning och folkrensning.  

– Det här handlar inte om lätt antisemitism utan är väldigt grova saker; som att tömma Israel på judar. Jag fick kalla kårar när jag hörde detta, säger hon till Världen idag. 

Att det finns antisemitism i vänsterkretsar var inget överraskande för Annika Hernroth Rothstein. Men artikeln utgör ett nytt lågvattenmärke, menar hon. 

– Detta är lite av ett lackmustest för hur det här samhället ser ut, för hur den politiska världen ser ut. 

– Oldoz Javidi säger sagt rakt ut att det hon beskriver är hennes dröm, att vi ska förflytta alla judar till ett annat land. Detta har faktiskt hänt förut och det är inte så längesedan, påpekar Hernroth Rothstein.

Hon säger sig vara chockerad över Feministiskt Initiativs publi­cering och att journalisten inte ställde några följdfrågor. Tid­ning­en har dock backat och tagit avstånd (se artikel intill).

Händelsen har fått viss uppmärksamhet på svenska ledarsidor, men i övrigt har det varit förvånansvärt tyst, tycker Hernroth Rothstein.

– Det är så ledsamt för mig att det här inte finns med på alla nyheter, till exempel i Rapport, säger hon och jämför med när Björn Söder (SD) för en tid sedan uttalade sig om judar och svenskhet.

– Då kunde man inte sluta prata om det i media. Det ansågs vara fruktansvärt allvarligt att man ifrågasatte den svenska identiteten hos judar i Sverige. Men jag fann det betydligt mindre allvarligt än att man ska utföra en folkrensning i Israel, säger Annika Hernroth Rothstein

Att Fi inte tagit bort Javidi från riksdagslistan är högst anmärkningsvärt, anser hon. Partiets ursäkt (artikel intill) ger hon inte mycket för. En icke-ursäkt, kallar hon det.

Javidis uttalande om att palestinierna ska återfå ett land som en gång var deras är historielöst och absurt, menar Annika Hernroth Rothstein. Hon ser det som uttryck för ett Sverige som är ”söndersekulariserat” och historielöst.

– Det är både arkeologiskt och historiskt bevisat att Israel är judarnas hemland. Även om man är väldigt militärt sekulär så kan man inte förneka det faktum att Israel är det judiska hemlandet.

Annika Hernroth Rothstein tog upp frågan i en debattartikel i GP på torsdagen. På fredagen hade den delats över 2 000 gånger.

– Anledningen är att det finns människor som är vettiga, som kan sin historia och som är lika förbluffade som jag över att det här inte fått mer uppmärksamhet, menar Hernroth Rothstein som dock är rädd att debatten snart tystnar och att efterspelet uteblir.

– Det är obehagligt men det är där vi befinner oss i debatten. Gränsen har flyttats så långt, toleransen är så hög i dag att man kan prata om att rensa ut alla judar och sedan är det business as usual dagen efter. Här tror jag att alla borde pausa en stund och fundera över vad detta innebär. Själv tycker jag att detta är väldigt, väldigt obehagligt.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Många i Europa oroade över Astra Zeneca

Covid-19. Medier har skrivit om tveksamheten bland många till Astra Zenecas vaccin, på grund av den lilla men... lördag 8/5 20:00

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Skarp kritik mot att transperson kan få en OS-plats

Olympiskt. Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot att Laurel Hubbard, som ser ut... lördag 8/5 11:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier