Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Festligt när kristen skola anordnade egen Nobelfest

Sedan 2004 har Kristna skolan i Stockholm anordnat en ”Nobelvecka” för sina högstadieelever. Den 6 december var det dags igen, och Världen idag var på plats när festligheterna och prisutdelningarna ägde rum.

Nyheter · Publicerad 11:26, 9 dec 2019

Under en veckas tid har högstadieeleverna på Kristna skolan i Stockholm (tidigare Södermalmskyrkans kristna skola) fått fördjupa sig i en av fyra kategorier: ekonomi, naturvetenskap, litteratur, eller fred och klimat. Fredagen den 6 december bjöds det in till Nobelmiddag, där vinnare i de olika kategorierna skulle koras.

Leopold Landström, som är teamledare för årskursena 7–9 och även ”Nobelkommiténs ordförande” på skolan, berättar att de anordnar Nobeltema vart tredje år.

– Syftet är att bryta av vardagen, men också att väcka lust till att lära. Det blir ett slags elevens val, men i Nobelklädnad, berättar Leopold Landström.

Visst var det långt ifrån en vanlig skoldag som mötte de uppklädda eleverna och lärarna när portarna till den smyckade aulan slogs upp under fredagen. Det var blomsterdekorationer, bordsplacering, tacktal och vals. Precis som på riktiga Nobelfesten. Vid honnörsbordet satt också inbjudna gäster, såsom riksdagspolitiker och skolchef med flera.

Julia Kassaye som vann skolans litteraturpris för sin novell tackade sina lärare som trott på henne och hjälpt henne.

– Jag vill också tacka Gud, sade hon, varefter hon möttes av applåder och jubel när hon tog emot diplomet och presentkortet som var priset.

Gabriel Saldias Lopez, Noa Heller och Elliot Landström, alla tre 13 år, var deltagare i ekonomigruppen.

– Det är fint och det var trevligt att få klä upp sig. Vi har jobbat med aktier, fonder och ekonomi och jag tror att det har hjälpt oss, säger Noa Heller.

– Nu kommer ingen av oss hamna i [tv-programmet] Lyxfällan i alla fall, flikar Elliot Landström in.

– Det har varit mycket jobb under veckan, men ganska roligt, säger Gabriel Saldias Lopez.

Leopold Landström menar också att Nobelveckan hjälper lärarna i bedömningen, då eleverna får forska och fördjupa sig under flera dagar i ett visst ämne.

– Flera av eleverna höjer sina betyg under en sådan här vecka, berättar han.

Mercy Chandramohal, Ella Josefsson och Jodahie Johannes, var glada sjundeklassare på Nobelmiddagen. De gillade att få klä upp sig, men uppskattade också att själva få välja ett ämne att fördjupa sig i.

– Jag har arbetat med separationsmetoden i naturkunskap, berättar Jodahie Johannes.

På frågan om vem de tycker borde få ett Nobelpris svarar de ”Gud” med glimten i ögat. Men om det skulle vara en person här och nu är de alla tre rörande överens om att engelsk- och teknikläraren Cassia Baum skulle vara en mycket bra kandidat.

Syftet är att bryta av vardagen, men också att väcka lust till att lära. Det blir ett slags elevens val, men i Nobelklädnad.

Svenska mediers rapportering om HD-domare får kritik

USA. Amy Coney Barretts väg till USA:s högsta domstol har bevakats intensivt också av svenska medier och... onsdag 28/10 14:00

Är egentligen människor så främmande för att lyssna som vi tror?

Arbetslivskrönika Jag lyssnade på en predikan för ett tag sedan och en av frågorna som pastorn ställde löd ungefär så... onsdag 28/10 00:00