Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Festligt när kristen skola anordnade egen Nobelfest

Sedan 2004 har Kristna skolan i Stockholm anordnat en ”Nobelvecka” för sina högstadieelever. Den 6 december var det dags igen, och Världen idag var på plats när festligheterna och prisutdelningarna ägde rum.

Nyheter · Publicerad 11:26, 9 dec 2019

Under en veckas tid har högstadieeleverna på Kristna skolan i Stockholm (tidigare Södermalmskyrkans kristna skola) fått fördjupa sig i en av fyra kategorier: ekonomi, naturvetenskap, litteratur, eller fred och klimat. Fredagen den 6 december bjöds det in till Nobelmiddag, där vinnare i de olika kategorierna skulle koras.

Leopold Landström, som är teamledare för årskursena 7–9 och även ”Nobelkommiténs ordförande” på skolan, berättar att de anordnar Nobeltema vart tredje år.

– Syftet är att bryta av vardagen, men också att väcka lust till att lära. Det blir ett slags elevens val, men i Nobelklädnad, berättar Leopold Landström.

Visst var det långt ifrån en vanlig skoldag som mötte de uppklädda eleverna och lärarna när portarna till den smyckade aulan slogs upp under fredagen. Det var blomsterdekorationer, bordsplacering, tacktal och vals. Precis som på riktiga Nobelfesten. Vid honnörsbordet satt också inbjudna gäster, såsom riksdagspolitiker och skolchef med flera.

Julia Kassaye som vann skolans litteraturpris för sin novell tackade sina lärare som trott på henne och hjälpt henne.

– Jag vill också tacka Gud, sade hon, varefter hon möttes av applåder och jubel när hon tog emot diplomet och presentkortet som var priset.

Gabriel Saldias Lopez, Noa Heller och Elliot Landström, alla tre 13 år, var deltagare i ekonomigruppen.

– Det är fint och det var trevligt att få klä upp sig. Vi har jobbat med aktier, fonder och ekonomi och jag tror att det har hjälpt oss, säger Noa Heller.

– Nu kommer ingen av oss hamna i [tv-programmet] Lyxfällan i alla fall, flikar Elliot Landström in.

– Det har varit mycket jobb under veckan, men ganska roligt, säger Gabriel Saldias Lopez.

Leopold Landström menar också att Nobelveckan hjälper lärarna i bedömningen, då eleverna får forska och fördjupa sig under flera dagar i ett visst ämne.

– Flera av eleverna höjer sina betyg under en sådan här vecka, berättar han.

Mercy Chandramohal, Ella Josefsson och Jodahie Johannes, var glada sjundeklassare på Nobelmiddagen. De gillade att få klä upp sig, men uppskattade också att själva få välja ett ämne att fördjupa sig i.

– Jag har arbetat med separationsmetoden i naturkunskap, berättar Jodahie Johannes.

På frågan om vem de tycker borde få ett Nobelpris svarar de ”Gud” med glimten i ögat. Men om det skulle vara en person här och nu är de alla tre rörande överens om att engelsk- och teknikläraren Cassia Baum skulle vara en mycket bra kandidat.

Syftet är att bryta av vardagen, men också att väcka lust till att lära. Det blir ett slags elevens val, men i Nobelklädnad.

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...