På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Festival med unga i fokus

Danny Saucedo, världskända Lecrae och Moriah Peters. Det är några av artisterna på årets Gullbrannafestival. Nytt för i år är att man kommer ha en talkshow där besökarna får möjlighet att komma närmare artisterna.

Nyheter · Publicerad 16:35, 6 jul 2016

Tre inomhusscener. Två utomhusscener. 100 programpunkter på tre dagar. 12 timmars program per dag. Det är vad som väntar den som tänkt gå på Gullbrannafestivalen, som börjar i morgon.

– Det är bara att välja och vraka och försöka hinna med så mycket man kan, säger Andreas Joakimsson, projektledare för festivalen.

Bland artisterna finns i år bland annat Danny Saucedo, Moriah Peters, Paul Coleman och Lecrae.

– På ett sätt är är Lecrae det största vi bokat, säger Andreas Joakimsson och berättar att den hip-hop-sjungande amerikanen är ett stort namn i länder runt om i hela världen.

Hans album Anomaly gick rakt in på Billboardlistan år 2014 och han har blivit omskriven i Rolling Stone och New York Times.

– Han har väldigt mycket fans både i och utanför kyrkan, och han är tydlig med sin tro och sina åsikter, säger Anderas Joakimsson.

Ett kanske kändare namn för svenskarna är Danny Saucedo. Danny är uppfostrad katolik, men har tidigare inte synts i så många kristna sammanhang.

– Han är väldigt positiv till att vara med. Han har samarbetat med många musiker som har spelat på Gullbrannafestivalen.

Anderas Joakimsson säger att en tanke med att bjuda in mer profana artister är att människor känner att de kan ta med sig vänner som inte brukar gå till kyrkan till Gullbrannafestivalen.

– Man åker med för att lyssna på en artist, och får så mycket annat runtomkring, säger Andreas Joakimsson och konstaterar att det var med stor glädje som man bokade in Danny.

Gullbrannafestivalen är en festival för alla åldrar, men fokuset har alltid varit på ungdomar.

– De som är äldre vill bli yngre och de som är yngre vill bli äldre, så det är en bra ålder, säger Andreas Joakimsson.

I år har man satsat på att föryngra festivalen ytterligare. Talarna kommer ha ett uttryck som tilltalar ungdomar, och det kommer finnas dansscener.

Nytt för i år är även att det kommer göras en talkshow i samarbete med Erikshjälpen. Där kommer deltagarna få en chans att komma närmare artisterna genom intervjuer med dem.

I övrigt kommer Gullbranna-festivalen som vanligt präglas av salta havsbad, gudstjänster, seminarier, sportaktiviteter och en mix av människor.

Förutom att boka stora artister vill Gullbrannafestivalen ge plats åt nykomlingar, avslutar Anderas Joakimsson och fastslår:

– Det finns inte så många platser där det presenteras ny musik i Sverige i dag. Så vi känner att det är vårt ansvar.

Bra att veta

Datum: 7-10 juli

Var: Gullbranna, Eldsberga, Halmstad

Arrangör: Svenska alliansmissionens ungdom (SAU)

Besökare: 3 000-4 000 med festivalpass, 6 000-7 000 totalt

Artister (urval): Danny Saucedo, Lecrae (US), Moriah Peters (US), LZ7 (UK), Twelve24 (UK), Andrew Peterson (US), Majoy, Disciple (US), Paul Colman (AUS), Soul glow activatur (US), Good weather forecast (DE), Hansam, Jonas Helgesson, Daniel och Emil Norberg

Talare (urval): Rickard Sundström, Jonas Helgesson, Alf B Svensson

Historia: Gullbrannafestivalen är en del i den satsning som Centrumförsamlingen i Forserum startade 1994 med Forserumfestivalen. Den amerikanska gruppen Petra samt Jerusalem samlade 5 800 personer en lördag i maj. Sedan dess har det hunnits med 17 Gullbrannafestivaler samt Junction i Viebäck 1996 och en hel del enskilda konserter.

TV/radio/webb: Nej

Boende: I tält, husvagn eller rum på Gullbrannagården.

Hemsida: gullbrannafestivalen.com

Missa inte…

- Talkshowarna med Erikshjälpen.

- De ”breakdancebattles” som kommer vara på dansscenen på fredagskvällen.

- Lecraes konsert på torsdagskvällen. ”Den får man inte missa” säger Anderas Joakimsson.

Antisemitismen Göran Persson bekämpade har ätit sig in i (S)

Ledare För femtio år sedan låg medlemsantalet i Malmö judiska församling stabilt över tvåtusen personer.... lördag 15/5 00:10

Kristna nordbor utvisades från Sibirien

Ryssland. Resan till kristna vänner i Sibirien slutade på ett chockartat sätt för tre kristna nordbor. Efter... lördag 15/5 09:00

300 på högskoleprov – max 8 i kyrkan

Ledare Förra lördagen, den 8 maj, skrev 35 000 personer högskoleprovet på 120 olika orter i landet. I... lördag 15/5 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier