Att det blev en festlig stämning, med idel glada miner bland deltagarna, var kanske inte så förvånande, med tanke på att liknande konferenser under lång tid inte har hållits på grund av coronapandemin.
Årets särskilda tema, ”Vad får det kosta?”, med underrubriken ”Vad innebär det att lägga ner sitt liv för Jesus?”, gav samtidigt ett återkommande allvar, inte minst genom flertalet vittnesbörd från missionärer som på olika sätt fått betala ett högt pris.
Under förmiddagens inledande ”missionsshow” blandades tävling och spex med vittnesbörd från pingstmissionärerna Daniel och Paulina Brolin, som blev rikskända i Sverige 1998, efter att ha blivit kidnappade i den ryska delrepubliken Dagestan, varpå de satt fängslade i flera månader under grymma förhållanden. Paret, som i dag arbetar i Thailand, var med i missionsshowen via videolänk.
På ett av konferensdagens valbara seminarier delade den svenska tidigare Azerbadjan-missionären Anna-Caisa Söderberg och den pakistansk-svenske evangelisten Navid Malik sina berättelser om hur de kom till tro, valde att följa Jesus och fick möta konsekvenser i form av både glädje och smärta.
Trots deras olika bakgrunder visade det sig att de båda hade fått betala ett liknande pris, i form av att nära familjemedlemmar tog avstånd från dem.
I Navid Maliks fall blev han, efter att han valt att bli en Kristi lärjunge, utslängd från hemmet av sina föräldrar. Därtill kom senare hans storebror till hans bibelskola för att försöka döda honom.
– Det är aldrig lätt att följa Jesus. Varje dag måste vi fortsätta bära vårt kors. Vi måste komma ihåg att vi måste betala priset, sade Malik.
I dag är han svensk medborgare, evangelist via TV och internet, och kan glädjas över att få nå ut till många och få se människor komma till tro.
I Anna-Caisa Söderbergs fall var det när hon valde att lämna sina läkarstudier för att kunna gå på bibelskola i stället, som det blev för mycket för hennes icke-kristna svenska familj. Både hennes pappa och hennes farmor bröt kontakten.
Som missionärer utsända av Livets Ord i Uppsala till Azerbadjan, fick Anna-Caisa och hennes man Mats-Jan senare se många människor komma till tro och döpas. Livet i Azerbadjan, som blivit hemma för dem och deras fyra barn, fick dock ett abrupt och smärtsamt slut när de blev utvisade ur landet, och Mats-Jan dessutom blev gripen på flygplatsen och först senare kunde åka till Sverige.
Anna-Caisa Söderberg påminde på seminariet om Jesu ord om lärjungaskapets grundläggande krav, att ”den som inte bär sitt kors och följer” honom, inte heller kan vara hans lärjunge.
– Vi vill ju följa Jesus hela vägen. Så sätt dig ner och beräkna kostnaden, uppmanade hon.
Då Mats-Jan Söderberg, som numera leder bibelöversättar-organisationen Folk & Språk, predikade på kvällsmötet, var det med både humor och allvar. Han förklarade bland annat att det är fullt möjligt att vara kristen utan att följa Jesus.
– Man kan ”ghosta” Jesus, man kan hålla honom på distans, konstaterade Söderberg.
Han påminde om Jesu ord om att den som vill följa honom ska ”förneka sig själv”, och att lärjungaskapets pris därmed utgår från ens egna resurser, prioriteringar och drömmar.
Samtidigt konstaterade Mats-Jan Söderberg att Gud gör fantastiska saker när vi verkligen följer Jesus, och att vi finner meningen med våra liv.
– Tro inte att de som gör stora saker för Gud är starka. De är svaga kärl. Men det är en sak du måste göra: det är att säga ”Jesus, jag ger dig mitt liv”, för det är det som är priset.
Under kvällsmötet berättade även Simon Lundgren, från Gå ut mission, om hur han fick se en muslimsk handelsresande i Guinea komma till tro och välja att följa Jesus, på bara två dagar.
– Han får hela sitt liv förvandlat. Det handlar inte om att byta etikett på en människa, det handlar om att ge Jesus in i en människas liv, sade Lundgren.
Konferensen arrangerades av de fem missionsorganisationerna Gå ut mission, OM, Folk & språk, YWAM Sweden och Svenska evangeliska missionsalliansen, med pingstförsamlingen, allians- och baptistförsamlingen och missionsförsamlingen i Nässjö som medarrangörer.
Även andra missionsorganisationer, som Ljus i Öster, Ibra och Frontiers, fanns på plats.