På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Far i himlen.
Matteus 5:16

Världen idag

Fembarnspappa och ukrainare döda i ny terrorattack i Israel

En palestinsk terrorist öppnade på tisdagskvällen eld i staden Bnei Brak nära Tel Aviv och sköt fem förbipasserande till döds. Det är det tredje terrordådet mot israeler på en dryg vecka och i Israel varnar man nu för ytterligare eskalering när muslimska fastemånaden står för dörren.

Nyheter · Publicerad 17:10, 30 mar 2022

Fem personer dödades och flera skadades när den palestinske terroristen öppnade eld mot personer som gick till fots, cyklade och körde bil. Två poliser lyckades stoppa vansinnesattacken och döda mannen.

Den ena polisen, en kristen arab, avled senare på sjukhus till följd av skadorna han ådragit sig i insatsen, rapporterar Times of Israel.

Ett av de övriga offren var enligt tidningen en fembarnspappa, en annan var en 29-årig rabbin och de övriga två var ukrainska medborgare som ska ha befunnit sig i Israel en längre tid, rapporterar TT och hänvisar till uppgifter från israelisk polis.

Terrordådet är det tredje med dödlig utgång på en dryg vecka, något som kopplas till att muslimska fastemånaden ramadan inleds i början av april, något som ofta leder till fler terrorangrepp från palestinsk sida. I minst två av attackerna har gärningsmännen varit israeliska medborgare.

I söndags sköts två poliser till döds i staden Hadera av personer med koppling till terrorgruppen IS. Gruppen har också har tagit på sig attacken i Beersheba fyra dagar tidigare då fyra människor dödades av en person som tidigare ska ha försökt ansluta sig till IS.

– Israel möter en våg av mordisk arabisk terrorism, sade premiärminister Naftali Bennett i ett uttalande under tisdagskvällen.

– Säkerhetstjänsterna arbetar. Vi kommer att bekämpa terrorism med uthållighet, övertygelse och med järnhand.

Efter det senaste dådet har Bennett kallat Israels säkerhetsansvariga till ett särskilt möte.

Dåden fördöms nu av omvärlden.

”Generalsekreteraren fördömer de senaste terrordåden i Israel, som har krävt minst elva israeliska medborgares liv. Sådana våldshandlingar kan aldrig rättfärdigas och måste fördömas av alla”, sade Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, i ett uttalande enligt TT.

”Det här våldet är oacceptabelt. Israeler – liksom alla människor runt om i världen – borde kunna leva i fred och utan rädsla”, sade USA:s utrikesminister Anthony Blinken.

Det här våldet är oacceptabelt. Israeler – liksom alla människor runt om i världen – borde kunna leva i fred och utan rädsla.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Israeliska hundar ska rädda livet på cancerpatienter

Israel. Det israeliska nystartsföretaget Spotit-Early har utvecklat en metod för tidig upptäckt av cancer,... torsdag 30/6 18:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier