Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Fembarnspappa och ukrainare döda i ny terrorattack i Israel

En palestinsk terrorist öppnade på tisdagskvällen eld i staden Bnei Brak nära Tel Aviv och sköt fem förbipasserande till döds. Det är det tredje terrordådet mot israeler på en dryg vecka och i Israel varnar man nu för ytterligare eskalering när muslimska fastemånaden står för dörren.

Nyheter · Publicerad 17:10, 30 mar 2022

Fem personer dödades och flera skadades när den palestinske terroristen öppnade eld mot personer som gick till fots, cyklade och körde bil. Två poliser lyckades stoppa vansinnesattacken och döda mannen.

Den ena polisen, en kristen arab, avled senare på sjukhus till följd av skadorna han ådragit sig i insatsen, rapporterar Times of Israel.

Ett av de övriga offren var enligt tidningen en fembarnspappa, en annan var en 29-årig rabbin och de övriga två var ukrainska medborgare som ska ha befunnit sig i Israel en längre tid, rapporterar TT och hänvisar till uppgifter från israelisk polis.

Terrordådet är det tredje med dödlig utgång på en dryg vecka, något som kopplas till att muslimska fastemånaden ramadan inleds i början av april, något som ofta leder till fler terrorangrepp från palestinsk sida. I minst två av attackerna har gärningsmännen varit israeliska medborgare.

I söndags sköts två poliser till döds i staden Hadera av personer med koppling till terrorgruppen IS. Gruppen har också har tagit på sig attacken i Beersheba fyra dagar tidigare då fyra människor dödades av en person som tidigare ska ha försökt ansluta sig till IS.

– Israel möter en våg av mordisk arabisk terrorism, sade premiärminister Naftali Bennett i ett uttalande under tisdagskvällen.

– Säkerhetstjänsterna arbetar. Vi kommer att bekämpa terrorism med uthållighet, övertygelse och med järnhand.

Efter det senaste dådet har Bennett kallat Israels säkerhetsansvariga till ett särskilt möte.

Dåden fördöms nu av omvärlden.

”Generalsekreteraren fördömer de senaste terrordåden i Israel, som har krävt minst elva israeliska medborgares liv. Sådana våldshandlingar kan aldrig rättfärdigas och måste fördömas av alla”, sade Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, i ett uttalande enligt TT.

”Det här våldet är oacceptabelt. Israeler – liksom alla människor runt om i världen – borde kunna leva i fred och utan rädsla”, sade USA:s utrikesminister Anthony Blinken.

Det här våldet är oacceptabelt. Israeler – liksom alla människor runt om i världen – borde kunna leva i fred och utan rädsla.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier