Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Arga Mursianhängare vandaliserade på onsdagen flera kyrkor. Pastorn Nasralla Salib och hans hustru undkom dock kidnappning. Foto: Scanpix, Adventistsamfundet

Felaktiga uppgifter om kidnappad pastor

Under gårdagen strömmade rapporter in om attacker mot kyrkor i Egypten .Från staden Asyut kom även rapporter om att Adventistkyrkan inte bara brandattackerats utan att även församlingens pastor, Nasralla Salib kidnappats tillsammans med sin hustru.– Jag mår bra, vi är trygga, säger pastor Nasralla själv till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:01, 16 aug 2013

På fredagen fick Världen idag kontakt med Nasralla Salib, pastor i Adventistkyrkan i Asyut och som flera webbsidor och nyhetskällor påstått ska ha kidnappats under torsdagens oroligheter i Egypten.
– Jag mår bra, vi är trygga, säger Nasralla på telefon. Då han inte är så bra på engelska så räcker han över telefon till Llewellyn Edwards, ordförande för Sjundedagsadventisterna i Egypten, som befann sig hemma hos pastorn.
– Rapporterna om kidnappningen är osanna, säger Edwards och återger Nasralla Salibs berättelse om gårdagens våldsamheter.
– Mobben marscherade hela dagen förbi vår kyrka som ligger på huvudgatan. Minst två andra kyrkor hade attackerats tillsammans med bibelsällskapets bokhandel. Så småningom bestämde sig mobben för att bryta sig in även i vår kyrka, berättar Edwards.
Nasralla och hans hustru rusade upp på övervåningen för att gömma sig från mobben. Mobben gick upp på övervåningen men hittade dem inte och när röken började fylla huset sprang de ner igen. Pastorsparet gick ut på balkongen på baksidan och fick hjälp från grannarna, trots att den till och med beväpnade mobben hotade dem.
– Grannarna kunde rädda dem och föra dem i säkerhet, berättar Edwards och påpekar att kyrkan finns i ett muslimskt grannskap.
– Vi står i skuld till de muslimska grannarna som hjälpte dem, konstaterar han.

Llewellyn Edwards berättar om läget i Egypten och konstaterar att det så vitt han vet endast kommit en rapport om att en kristen person direkt attackerats och dödats. I övrigt så fokuserar sig mobben på att förstöra byggnader.
– Det är demonstrationer över hela landet men de har varit särskilt stora i Minya och Asyut i övre Egypten. Å andra sidan är det många byar där det inte händer något alls. Det är en väldigt dämpad atmosfär. Ute på gatan är det väldigt lite trafik och folk är dämpade, säger Edwards.
Han konstaterar att det våldsamma läget inte ger en representativ bild av Egyptens folk utan att grannarna är fredliga.
– O ja, inte bara nu utan även för två år sedan när Mubarak fick lämna makten. Då patrullerade medborgargarden gatorna och muslimska grannar försäkrade oss att de skulle beskydda oss och hjälpa oss.
– Jag tror att mobben inte alls är representativ för Egypten. De är en minoritet och majoriteten av muslimerna är vänliga och hyggliga.

På fredagen har det uppmanats till stora demonstrationer runt om i landet efter fredagsbönen och nu förbereder sig befolkningen på nya oroligheter.
– Vi förväntar oss att det kommer bli konfrontationer efter bönen i dag men hoppas att det ska bli fredligt.
– Vi behöver hjälp i förbön för fred men också för mod för oss, konstaterar Llewellyn.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Llewellyn Edwards, ledare för Sjundedagsadventisterna i Egypten. Foto: Adventistsamfundet

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier