Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Fel om självmordsrisk för unga med könsdysfori

Att unga transpersoner skulle begå självmord i väntan på könsoperation är ett argument som regeringen använt då de pläderat för könsoperationer på 15-åringar. Nu rapporterar SVT att uppgiften saknar belägg. – Det är fel formulerat, säger en av utredarna bakom rapporten som uppgiften kommer från.

Nyheter · Publicerad 08:20, 10 okt 2019

I våras sände Uppdrag granskning programmet ”Tranståget och tonårsflickorna” som granskade vården av unga personer med könsdysfori. Under onsdagskvällen sände SVT ett uppföljande program i ämnet.

Bakgrunden till programmen är inte bara den dramatiska ökningen av unga personer som får diagnosen könsdysfori, utan även det faktum att regeringen lagt fram ett lagförslag som skulle göra det möjligt för 15-åringar att genomgå köns­operation utan vårdnadshavares tillstånd.

Ett argument som regeringen använt i denna debatt är att det ska ha förekommit att unga transpersoner begått självmord i väntan på operation. Denna uppgift kommer från en statlig utredning från 2014 där det står att det ”förekommer att unga transsexuella tar sitt eget liv i väntan på operation på grund av det lidande som könsdysforin innebär för dem.”

Enligt programmet finns det dock inga belägg för dessa uppgifter. Varför utredarna har skrivit orden i rapporten får Uppdrag granskning inget klart svar på.

– Jag kan inte svara på det, hur vi har skrivit och varför det blev just den skrivningen. Att det skulle ha stått i stället att unga transpersoner tar sitt liv, på grund av de levnadsförhållanden som de lever under. Det är olyckligt, det är fel formulerat, säger utredningens sekreterare Therese Bäckman i programmet.

Uppdrag granskning tar kontakt med den mottagning i Sverige som tar emot flest barn med könsdysfori, det så kallade Kid-teamet i Stockholm. Men inte heller där har man hört talas om att någon skulle ha dött medan de stått i kö till deras mottagning.

– Vi skulle få reda på om någon hade tagit livet av sig i och med att den personen inte sedan dök upp, eller så skulle de kontakta oss från den BUP som hade remitterat, säger Louise Frisén som är överläkare på enheten.

Programmet tar vidare kontakt med andra läkare, men ingen säger sig ha erfarenhet av att unga patienter begår självmord i väntan på underlivskirurgi. Tvärtom varnar läkare för att kirurgin kan få stora konsekvenser, eftersom det sker att personer som genomgått könskorrigering ångrar sig, rapporterar Uppdrag granskning.

När programmet konfronterar socialminister Lena Hallengren (S) med uppgifterna – och påpekar att hon själv nyligen hänvisade till självmorden i en riksdagsdebatt – säger hon att hon utgår ifrån att de underlag som hon får stämmer.

– Jag litar på utredare som lämnar underlag.

Lagförslaget

I augusti 2018 lade regeringen fram ett förslag som skulle göra det möjligt för 15-åringar att genomgå könsoperation utan vårdnadshavares godkännande. Lagförslaget har kritiserats av Lagrådet som ifrågasätter om det är förenligt med Europakonventionen. Även läkare och föräldrar har riktat skarp kritik mot förslaget.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00