Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Det är ännu oklart hur det blivit så fel i vissa av Botkyrkas vallokaler. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fel i rösträkningen i Botkyrka – S fick för många röster

I ett valdistrikt i Botkyrka har fler röster än antalet röstberättigade registrerats.

Nyheter · Publicerad 13:26, 16 sep 2022

I valdistriktet Tullingeskog i Botkyrka har 1 144 röster räknats i riksdagsvalet. Men i distriktet finns bara 1 070 röstberättigade. Det handlar alltså om 74 för många röster, skriver SvD.

Även i regionvalet och kommunvalet har fler röster räknats än antalet röstberättigade i den preliminära röstberäkningen.

– Vi har ingen som helst uppfattning om vad det kan vara. Vi begriper inte det. Jag har inget bra svar till dig. Det här måste kontrolleras i den slutgiltiga rösträkningen, säger Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande för Valnämnden i Botkyrka till SvD.

Enligt matematikprofessorn Svante Linusson verkar det vara Socialdemokraterna som har fått för många röster i distriktet, skriver tidningen.

På torsdagseftermiddagen var det bara Botkyrka valdistrikt som ännu inte hade räknat klart sina så kallade onsdagsröster, alltså de sena utlandsrösterna och sena förtidsrösterna. När det är klart får Länsstyrelsen Stockholm även in distriktets röstlängd, förteckningen över alla som har rösträtt.

Då tas beslut om hur Länsstyrelsen Stockholm går vidare med felräkningen.

– Vi får se när onsdagsrösterna kommer in om det finns några noteringar i de protokollen. Vi kommer att räkna rösterna och vi kommer att scanna in röstlängden och skicka till Valmyndigheten. De har särskilt bett om att vi gör det, säger Mari Holopainen, valhandläggare vid Länsstyrelsen Stockholm, till TT.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00