Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Fattigdomsbekämpande skola firade tioårsdag

Omkring 150 personer mötte upp i Citykyrkan, Stockholm, för att uppmärksamma och fira Focus Business Schools tioårsjubileum. Festkvällen bjöd på berättelsen om skolans inspirerande framväxt, livemusik, ett intressant panelsamtal och förstås kaffe, tårta, blommor – och förbön.

Nyheter · Publicerad 09:00, 26 nov 2019

10-årsjubileumet firades på onsdagen och inleddes med middag för ett 50-tal kristna företagare på eftermiddagen. Framåt 18-tiden strömmade sedan ett hundratal personer till för att ta del av kvällens firande. Efter en stunds lovsång berättade Marco Strömberg, grundaren av Focus Business School om hur han tillsammans med sin fru Anna och deras tre pojkar flyttade till Burma efter ett Guds tilltal.

Visionen, som handlar om att undervisa om ekonomi och företagsamhet och så hjälpa människor ut ur misär, föddes efter mötet med fattigdomen i landet, en fattigdom som också många av Burmas kristna levde i. 

– Förr startade kristna missionärer skolor för att lära folk läsa och skriva. Senare startade man sjukhus för att hjälpa folk i behov av vård. I dag finns ett behov av att skapa arbeten, fastslog Marco Strömberg under ett panelsamtal om mission i en föränderlig tid.

– I ett samhälle i omvandling behöver människor hitta arbete och försörjning för att slippa fattigdom och prostitution, framhöll han.

I samtalet, som leddes av Per-Olof Eurell, deltog också Mats Tunehag från Business as Mission och Torbjörn Erling från ICCC, båda ledare för svenskgrundade världsvida företagsnätverk. Alla var eniga om behovet av en ny slags missionsvåg. 

– Det saknas hundratals miljoner jobb. 50 miljoner är slavar, många i sexindustrin. Ska vi rädda dem måste vi svara på frågan: Ut från människohandel till vad då? sade Mats Tunehag.

FBS hyllades också av bland annat Lennart Eriksson från Hoppets stjärna.

– Jag har varit på en massa möten där man frågar: Vad ska man göra för att bekämpa fattigdomen? Jag har aldrig stött på något som kommer i närheten av FBS. Jag kallar det FattigdomsBekämpningsSkolan. För det är vad det är, sade han.

I foajén bjöds i pausen på grön prinsesstårta och kaffe, och sorlet från alla människor som samtalade och knöt kontakter fortsatte en lång stund efter att tallrikarna var renskrapade.

Kvällen avslutades med bön för arbetet och familjen Strömberg, och med att Marco Strömberg tackade alla dem som stått med dem i arbetet; styrelse, lärare, understödjare och förebedjare. Han betonade att det här arbetet inte är en ensam persons verk, utan allas tillsammans.

– Det är er frukt som vi talat om här i kväll. Ja, det var vi som åkte ut, men utan er hade vi suttit kvar i Stockholm, sade han.

Bengt-Åke Freiman, själv företagare, var en av dem som kommit för att fira arbetet.

– Att höra alla berättelser om hur det här förvandlar liv, hur människor kommer ut ur fattigdom, det är helt enormt, sade han.

Också deltagaren Jacob Andelius tyckte att kvällen var inspirerande och menar att undervisningen verkligen behövs.

– Företagande handlar inte om att vi ska berika oss själva, det handlar om att Guds rike ska få de finansiella muskler det behöver för att kunna göra det Gud vill. Kyrkan är som en enda stor barmhärtig samarit, och den barmhärtige samariten kan inte ha tom plånbok, det går inte. För då blir det ingen hotellvistelse för den där stackaren.

50 miljoner är slavar, många i sexindustrin. Ska vi rädda dem måste vi svara på frågan: Ut från människohandel till vad då?

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra