Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Foto: Jessica Gow/TT

Färre flyktingar från Ukraina än väntat

Migrationsverket skruvar ner prognosen för antalet flyktingar från Ukraina och räknar nu med betydligt färre än tidigare.

– Med det sagt, det här är behäftat med stor osäkerhet, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Nyheter · Publicerad 08:00, 30 apr 2022

Migrationsverket gör prognosen att totalt 80 000 skyddssökande kommer att komma till Sverige under helåret 2022. I en tidigare bedömning trodde man att det skulle komma 76 000 bara under första halvåret.

Att färre flyr beror på en mängd variabler, säger Mikael Ribbenvik.

– Generellt kan man säga att i konfliktsituationer är det fler som flyr i början av en konflikt.

Enligt integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) har Rysslands reträtt från Kievregionen haft dämpande effekt på flyktingströmmarna.

– Då blev konflikten mer begränsad till östra och södra Ukraina. Skulle kriget återigen expandera får man nog räkna med att fler kommer söka sig till Europa, säger han.

Hittills har drygt 34 000 ukrainska medborgare ansökt om skydd i Sverige. 1 800 har sökt asyl och 32 900 har ansökt inom ramen för EU:s masskyddsdirektiv. Cirka 25 000 ukrainska medborgare – motsvarande 80 procent av ansökningarna – har beviljats uppehållstillstånd. Den stora majoriteten är fortsatt kvinnor och barn.

– För tillfället är antalet personer som ansöker om skydd i Sverige stabilt. Det innebär att vi just nu har en god kapacitet för mottagande, säger Anders Ygeman.

Samtidigt, påpekar Mikael Ribbenvik, är bilden över mottagandet ”helt annorlunda” än vad man brukar se under flyktingsituationer. Framför allt beror det på att människor antingen söker sig till länder där de har släktingar, eller stannar i grannländer till Ukraina.

– I Norden ligger våra grannländer över oss med fler ukrainska sökande per capita.

Skillnaderna mellan de nordiska länderna kan bero på andra saker.

– Det finns saker vi hör från ukrainarna själva. Vissa säger ”vi vill inte vara i Sverige för det är inte ett Natoland, vi vill hellre till Norge och Danmark”. Vissa andra kommer till Sverige och Norge, inser hur dyrt det är och åker kanske tillbaka till Polen där det är billigare att leva, säger Ribbenvik.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00