Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Färre aborter på Gotland

Antalet aborter bland unga på Gotland har halverats sedan förra året. En del av förklaringen som anges är subventionerade preventivmedel.

Nyheter · Publicerad 13:57, 15 maj 2015

Världen idag rapporterade nyligen om att aborterna minskat kraftigt, från en hög nivå, också bland unga i Norrbotten. Även där deklarerades att orsaken var subventionerade preventivmedel, men det visade sig även ligga flera andra insatser bakom minskningen.

– Det kan vara en delförklaring, men mycket annat bidrar också. Vi har satsat på utbildning av barnmorskor och läkare som håller på med preventivmedelsutskrivning. Vi har skrivit detaljerade riktlinjer för förskrivning av preventivmedel och hur man hanterar biverkningar, sa Åke Berggren, mödrahälsovårdsöverläkare i Norrbotten och ansvarig för preventivmedelsrådgivning, då.

– Det blir väl bra rubriker om man förenklar det, men vi vet att det handlar mycket om attityder över längre tid och det är väldigt komplext vad som påverkar människors beteende. Det är inte alltid helt självklart att en åtgärd leder till ett visst resultat, menade han.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...