Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Farligt när tanketrötta Biden möter oberäkneliga Putin?

Vem tjänar mest på att sabotera gasledningarna i Östersjön? Det frågar sig Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Han spekulerar också kring vilka riksdagsledamöter som röstade ”fel” i talmansomröstningen samt kommenterar hånen mot Julia Kronlids skapelsetro.

Nyheter · Publicerad 15:12, 30 sep 2022

Frågor utan enkla svar är något av ett tema i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. En sådan fråga som tas upp är vilka riksdagsledamöter som gick emot partilinjen i den första omröstningen av valet till andre vice talman, där SD-politikern Julia Kronlid var nominerad.

En annan sådan fråga som tas upp är vem som kan ligga bakom sabotagen mot gasledningarna i Östersjön.

– Man ska alltid titta på: Vem vinner på någonting? säger Sven Almkvist och nämner tre stater som han tror kan tjäna på det hela.

Han kommenterar även huruvida svenska politiker varit naiva när man sagt ja till gasledningarna, samt hur man ska se på att tyska FN-delegater skrattade åt förre amerikanske presidenten Donald Trump när han varnade för ryskt gasberoende.

– Jag tror inte så många skrattar nu, säger han.

En annan fråga som tas upp i programmet är hånen som SD-politikern Julia Kronlid fick utstå i samband med talmansomröstningen, på grund av att hon uttryckt en skapelsetro och ifrågasatt delar av evolutionsteorin.

– I stora delar av världen så är det en självklar uppfattning att skapelsen har en skapare, säger han.

Han påpekar därefter att det finns många matematiker och fysiker som ”tar av sig hatten” och medger att det verkar som om en högre intelligens ligger bakom det hela.

Det sista ämnet som diskuteras är som vanligt en teologisk fråga och handlar den här gången om ifall det finns demoner.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt klockan 15. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.