HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Kim Davis, kvinnan till höger, sitter i fängelse för att ha vägrat utfärda vigselbevis för samkönade par. Foto: Timothy D. Easley/AP/TT

Fängelsedom för Kim Davis ifrågasätts

Är det rimligt att en person som inte vill utfärda vigselbevis för samkönade par döms för detta till fängelse? Den frågan ställer nu debattörer i USA. Samtidigt vädjar Davis själv till Kentuckys guvernör att straffet upphävs.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 sep 2015

Kim Davis, kanslichef i Kentucky, har fängslats till följd av sin vägran att utfärda vigselbevis till samkönade par. Hon hänvisar till sin kristna övertygelse. Det kontroversiella domslutet i USA:s högsta domstol nyligen att gå emot delstaternas suveränitet och öppna för samkönade par att gifta sig i hela landet får nu tydliga konsekvenser.

Åklagaren förordade först böter som straff, men då domstolen befarade att hennes likasinnade skulle stå för den kostnaden valde man istället fängelse för att markera mot Davis agerande.

Hon fick också möjlighet att ompröva sitt beslut och skulle i så fall slippa fängelsestraffet, men hon meddelade att hon inte kunde överge sin kristna övertygelse när hon kom till arbetet.

I helgen demonstrerade hundratals av Davis anhängare mot straffet och för hennes rätt till religionsfrihet.

Genom sina advokater vädjar nu Kim Davis om att frisläppas från fängelset och istället omplaceras i sitt arbete så att hon inte behöver utfärda vigselbevis för homosexuella.

Och i USA höjs nu röster som ifrågasätter om fängelse verkligen är ett proportionellt straff. Skribenten William McGurn påminner i The Wall Street Journal om hur tjänstemän 2004 hyllades när de bröt mot dåvarande delstatslagar och utfärdade äktenskapslicenser. När Kim Davis gör det omvända får hon istället fängelse.

Måste rättigheterna för samkönade par verkligen innebära att Kim Davis ska utfärda vigselbevisen? frågar han sig.

"Är den enda lösningen att sätta henne i fängelse?"

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...