Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Familjestrid växer: UD läxar upp Ungern

Ungerns ambassadör i Sverige har kallats upp till utrikesdepartementet (UD) efter de senaste dagarnas ordbråk mellan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och flera ungerska ministrar, rapporterar SVT Nyheter.

Nyheter · Publicerad 15:36, 20 feb 2019

Bråket började den 12 februari när Strandhäll kritiserade Ungerns familjepolitik på Twitter.

”Det osar 30-tal”, skrev Strandhäll och delade en artikel där Viktor Orbáns familjepolitik jämfördes med 1930-talets Tyskland.

Premiärminister Viktor Orbán hade tidigare sagt att landet vill möta den nedåtgående befolkningskurvan genom att få fart på det inhemska barnafödandet, i stället för genom migration.

Detta skedde då han presenterade ett antal radikala familjepolitiska åtgärder (se faktaruta) som hans regering ämnar införa.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto sade på en presskonferens i fredags att man informerat den svenske ambassadören om att Strandhälls kommentarer var ”oacceptabla”.

I lördags kallades Sveriges ambassadör upp till Ungerns utrikesdepartement till följd av tweeten.

Samtidigt skrev Ungerns familjeminister Katalin Novák ett öppet brev till Strandhäll i vilket hon krävde en ursäkt.

Senare under helgen kallade landets vice premiärminister Zsolt Semjen Strandhäll för ”en stackars sjuk varelse” i en tv-intervju.

”I och med att vi hjälper kvinnor att bli mödrar, föda barn och uppfostra dessa är det här en anpassning till naturens lag. Den som ifrågasätter detta är sjuk”, sade viceministern, enligt SVT:s översättning.

”Alla måste förstå att den här stackars sjuka varelsen inte ifrågasätter den ungerska regeringen utan naturens lag och i slutändan Gud som har skapat naturen”, sade han vidare.

I en skriftlig kommentar till SVT uppger Strandhäll att hon inte vill bemöta uttalandet.

UD bekräftade för SVT att mötet med den ungerske ambassadören skulle äga rum under onsdagen.

De familjepolitiska åtgärder som Ungerns regering ämnar införa:

Den kvinna som är under 40 år och gifter sig för första gången får ett särskilt lån på 10 miljoner forinter (drygt 300 000 kronor) för att kunna starta familjelivet.

Föder kvinnan ett barn skjuts återbetalningen upp, föder hon två barn avskrivs en del av lånet och föder hon tre barn avskrivs lånet helt.

Familjer med minst två barn får ett förmånligt lån för att kunna köpa en bostad. Staten tar över delar av en familjs bostadslån i takt med att barn föds.

Då andra barnet föds, dras motsvarande drygt 30 000 kronor av från lånet, då tredje barnet föds dras motsvarande drygt 100 000 kronor av och därefter dras ytterligare motsvarande 30 000 kronor av för varje kommande barn.

Kvinnor som föder och fostrar minst fyra barn slipper inkomstskatt för resten av livet.

Familjer med minst tre barn får ett bidrag på motsvarande drygt 80 000 kronor till en ny bil med minst sju säten. 21 000 nya daghemsplatser ska skapas under en treårsperiod.

Mor- och farföräldrar får möjlighet att få betalt för att ta hand om sina barnbarn.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...