Rapporten ”Moderna korsriddare i Europa” är skriven av Neil Datta, som leder European parliamentary forum for sexual and reproductive rights, ett nätverk för ledamöter i Europaparlamentet.
Han har tidigare lagt fram rapporter om hur konserativa kristna samarbetar för att begränsa aborträtten inom EU, och bland annat kallat Agenda Europe ett ”kristet extremistiskt” nätverk.
Nu har Neil Datta granskat TFP, som står för tradition, familj och egendom (på engelska property), och som grundades i Brasilien på 1960-talet. Då ville katoliken och markägaren Plinio Corrêa de Oliveira skapa en bas för att främja en konservativ katolsk teologi och bekämpa kommunismen.
I dag har TFP enligt rapporten sin bas i Europa, skriver Neil Datta.
Där verkar man genom olika konservativa organisationer, så som polska Ordo Iuris, kroatiska Vigilare och estniska Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (stiftelsen för skyddet av familj och tradition).
Även spanska Hazte Oir förefaller, enligt rapporten, vara sammanlänkad med TFP, som även ska ha en fot i Agenda Europe.
Fiende nummer ett är numera allt från fri abort till sexualundervising i skolan och äktenskap mellan homosexuella, skriver Neil Datta. Han ger sedan flera exempel på ”TFP-organisationer” i länder som Belgien, Litauen och Nederländerna.
Frågan är dock hur tillförlitliga uppgifterna i rapporten är.
En person som nämns flera gånger är Massimo Introvigne, som arbetat med att motverka rasism, xenofobi och diskriminering för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.
I rapporten uppges han ”leda en av TFP-grupperna i Italien”, och antyds ha utnyttjat sin ställning till att till exempel försvara rätten till samvetsfrihet för kristna.
På en fråga från Världen idag skriver Massimo Introvigne att den organisation som han påstås leda är den inomkyrkliga rörelsen Alleanza Cattolica.
”För det första var jag aldrig ledare för gruppen, även om jag under en period var vice ordförande”, skriver han.
”För det andra lämnade jag gruppen 2016. För det tredje var detta aldrig någon gren av TFP. Den hade vänskapliga relationer med TFP, men de upphörde senare, eftersom Alleanza Cattolica, till skillnad från TFP, helt och fullt står bakom påve Franciskus och läroämbetet.”
Massimo Introvigne påpekar dessutom att man i rapporten ironiskt nog flera gånger hänvisar till en akademisk uppsats som är kritisk till TFP, vilken är författad av honom själv.
Överlag ser han rapporten ”som en märklig blandning av fakta hämtat från akademisk forskning och insinuationer baserade på osäkra källor på internet”.
Flera svenska katoliker och andra kristnas med omfattade nätverk i Europa och EU säger till Världen idag att de aldrig hört talas om TFP, även om de är väl bekanta med några av de organisationer som sägs ingå i det.