Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

En papperslös kvinna får hjälp av en sjuksköterska på en av Röda korsets vårdförmedlingar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fackupprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare och socialsekreterare inte ska vara skyldiga att anmäla papperslösa, då detta orsakar ”etisk stress”.

Men när barnmorskor som inte ville utsläcka liv förordade rätt att avstå aborter tog deras fackförbund i stället strid emot samvetsfriheten.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 mar 2023

Akademikernas fackliga centralorganisation Saco med sina 21 medlems­förbund gör just nu ett upprop mot högerregeringens krav att offentliganställda ska anmäla papperslösa.

I Tidöavtalet mellan regerings­partierna och SD står det att kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera migrationsmyndigheter och polis när man får kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

”Genom informationsplikten ska möjligheterna att leva i landet utan tillstånd försvåras”, anser partierna.

Men Sacoförbunden tar nu strid emot detta.

”Det går stick i stäv med professionernas yrkesetik – förslaget hör inte hemma i svensk demokrati”, skriver fackets företrädare på sin webbplats.

Man hänvisar bland annat till internationella konventioner som uttrycker rätt för barn att gå i skolan i det land där de befinner sig.

”Att tvingas rapportera papperslösa skulle innebära en etisk stress och försvåra för dessa yrkesgrupper att göra sitt jobb”, anför Saco och menar att offentlig­anställda arbetsmiljö påverkas negativt av kravet.

Sverigedemokraterna har reagerat starkt mot Sacos utspel och menar att de anställda har en skyldighet att agera när man möter personer som befinner sig i Sverige illegalt.

Flera politiker och debattörer till vänster ställer sig dock bakom kravet och hyllar Sacos initiativ. Samtidigt påpekar andra att hållningen går stick i stäv med den som flera fackförbund och etablissemang intog när barnmorskors rätt till samvetsfrihet debatterades som mest intensivt för några år sedan.

Då föreslogs att etiska betänkligheter skulle hanteras genom att dessa barnmorskor byter yrke, och hänvisningar till samvetsfrihet i internationella konventioner viftades bort.

”När det var barnmorskor som inte ville utföra abort sa facket ’gör ert jobb eller få sparken’. Ni kanske redan då skulle värnat samvetsfrihet?”, skriver en person på Twitter som svar till Sacos upprop.

Sacoförbunden avslutar sin text på hemsidan: ”Låt professionerna inom offentlig sektor ägna sig åt det viktiga arbete de är utbildade till – inte åt att anmäla papperslösa.”

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10