Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Joe Biden misstänks för korruption och lögner. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Facebook och Twitter stoppar artikel med anklagelse mot Biden

Facebook och Twitter har stoppat länkar till en artikel som uppges avslöja korrupta affärer som demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans son Hunter gjort i Ukraina.

Nätjättarna hjälper Bidens valkampanj, menar tidningen New York Post som ligger bakom rapporteringen.

Nyheter · Publicerad 14:00, 15 okt 2020

Enligt tidningen New York Post har den tagit emot datorn som Hunter Biden lämnat in på en reparationsverkstad. I den ska det finnas information om att Joe Biden var inblandad i sonens affärer.

Den före detta vicepresidenten Joe Biden, som är demokraternas presidentkandidat inför valet den 3 november, har upprepade gånger förnekat att han varit inblandad. Ifall uppgifterna i New York Post stämmer har Biden alltså ljugit.

Enligt tidningen avslöjar mejl i datorn att Hunter Biden presenterat en ukrainsk affärsman för sin far. Joe Bidens kampanj förnekar att han träffat affärsmannen i fråga, vilket gör att Facebook och Twitter ifrågasätter sanningshalten i uppgifterna. De har därmed stoppat länkar till artikeln.

– Det här är en del i vår standardprocess för att minska spridningen av felaktig information, säger Facebooks talesperson Andy Stone.

Enligt datorverkstadens ägare verkade datorn ha glömts bort. Han ska då ha gett innehållet till Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, som sedan gav det vidare till New York Post.

I en artikel ställer sig New York Post kritiska till Stones uttalande, och menar att det är ett tecken på att Facebook tagit tydlig ställning för Biden i presidentvalet. I artikeln påpekas också att Andy Stone tidigare jobbat för Demokraterna, bland annat för tidigare senatorn Barbara Boxer, rapporterar Expressen.

Även Twitter har stoppat länkar till artikeln. Detta på grund av att man ansett att det inte funnits tillräckligt med bevis för hur informationen har inhämtats och för att den strider mot Twitters hacknings-policy som inte tillåter att man delar material som tillkommit genom hackning och som ”kan orsaka fysisk skada eller fara, eller som innehåller affärshemligheter”, uppger CNBC.

USA:s president Donald Trump är, inte förvånande, upprörd över Twitters och Facebooks agerande.

”Så fruktansvärt att Facebook och Twitter tog ner storyn om 'Smoking Gun emails'”, skriver han på Twitter.

Han är långt ifrån ensam i sin kritik mot nätjättarna.

”Så Facebook och Twitter ska nu på allvar börja 'faktagranska' alla inlägg och avgöra vad som får spridas och inte?”, skriver exempelvis juristen och riksdagsledamoten Jan Ericson (M) på Twitter.

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Ung. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin... lördag 24/10 13:27

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Ung. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...