Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Få coronadödsfall i Tanzania – presidenten tror att bön påverkat

Tanzanias president John Magufuli säger att bön till Gud är anledningen till att covid-19, enligt honom, inte längre finns kvar i hans land. Påståendet är omöjligt att kontrollera eftersom man slutat med testning i landet, uppger SVT. En expert som intervjuas av public service-bolaget tillstår dock att landet haft få coronarelaterade dödsfall.

Nyheter · Publicerad 11:00, 25 okt 2020

John Magufuli har vid flera tillfällen uttalat att hälsokrisen till följd av pandemin är överdriven samt uppmanat människor att delta i gudstjänster med budskapet om att ”bön kan övervinna viruset”, enligt BBC.

”Corona har eliminerats tack vare Gud”, sade Magufuli i samband med en gudstjänst i somras, enligt BBC.

Faktumet att testningen av covid-19 upphört i Tanzania gör det omöjligt att kontrollera presidentens påstående, skriver SVT. Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi, säger dock till SVT att hon pratat med kollegor i Tanzania som berättat att man ser ytterst få dödsfall samt allvarliga sjukdomsfall, orsakade av covid-19, i landet.

Det befarades annars att Afrika skulle drabbas hårt av covid-19 då sjukvården är dålig och människor trångbodda.

– Vi vet nu att åldern är den absolut starkaste riskfaktorn för att bli sjuk i covid-19, säger Anna Mia Ekström till SVT och nämner i sammanhanget att det finns lika många 80-åringar i Italien som på hela den afrikanska kontinenten.

Anna Mia Ekström säger att Afrika drabbats av stora svårigheter på grund av ländernas nedstängningar.

– Handeln har ju gått ner enormt, det har blivit en stor brist på vanliga läkemedel som antibiotika, malariamedicin och vacciner. Skolstängningar har också drabbat många barn som går miste om sitt enda mål mat om dagen, säger hon till SVT.

När pandemin kom stängde Tanzania skolor och krav på munskydd, handtvätt samt social distansering infördes. Affärerna och marknaderna har dock hållit öppet och nu är även skolorna åter öppna, enligt SVT.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Nu inleds rättegång för upploppet i Malmö

Brott. Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har... fredag 27/11 11:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...