Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

F16-chef gläds när Sveriges ”centrum” återfår luftförsvar

Att återetablera Upplands flygflottilj F16 var en av punkterna när regeringen i förra veckan lade fram sin försvarsproposition för 2021–2025.

– Bra, men det kommer att dröja flera år innan vi ser resultaten, säger Tommy Pålsson, som var flottiljchef när beslutet att lägga ner huvudstadens luftförsvar togs för två decennier sedan.

Nyheter · Publicerad 12:46, 22 okt 2020

Tommy Pålsson prydde framsidan på Världen idags första nummer, den 28 sept 2001, då han varnade för att lägga ner luftförsvaret av Stockholm inför avvecklingen av hans flygflottilj F16 i december 2003.

Han menade att politiker låtit glesbygdsstöd och regionalpolitik bli viktigare än militärstrategiska argument.

– Detta är ett regionalpolitiskt beslut, summerade Tommy Pålsson intrycken från de omdebatterade försvarsbesluten för två decennier sedan, som innebar att Sveriges ekonomiska, politiska, religiösa och akademiska centrum – liksom de tre miljoner människor som bor i Mälardalen, Sveriges mest tätbefolkade område – kom att förlora sitt luftförsvar.

– Det finns inte många länder som inte har en flygflottilj i närheten av huvudstaden, kommenterade överste Tommy Pålsson, och jämförde med omdebatterade politiska beslut som fattades i slutet av 1920-talet i Sverige, då stora delar av det svenska försvaret lades ner.

Redan i oktober 1999 föreslog S-regeringen inför försvarsbeslutet 2000 att F16 skulle avvecklas, men det skulle dröja till maj 2001 för att få en riksdagsmajoritet. Så sent som i mars 2001 föreslog ÖB för försvarsutskottet att F16 skulle tilldelas en JAS-division.

I maj förra året, nästan 18 år efter att flottiljchefen Tommy Pålsson kommenterade nedläggningsbesluten i Världen idag, kom Försvarsberedningens slutrapport där ett av förslagen var att F16 ska återuppstå som flygflottilj.

Världen idag bad då F16:s förre flottiljchef att läsa igenom Försvarsberedningens förslag och kommentera den 18 år gamla intervjun.

– Jag är nästan förvånad över att det stämmer så bra i dag lika väl som då, 2001. Det jag är lite förvånad över är att jag pratar om Ryssland och Putin, sade Tommy Pålsson, efter att ha läst igenom artikeln i Världen idags första nummer.

– Det visar sig ju nu när man har ambitionen att bygga upp att det är lätt att rasera, men det är otroligt svårt, tar lång tid och kostar mycket pengar att bygga upp någonting som man har tagit bort, sade Tommy Pålsson om de snart 20 år gamla försvarsbesluten.

Beslutet som nu har tagits skapar förutsättningar för en eventuell tillväxt inom flygvapnet på längre sikt med permanent basering av stridsflyg, skriver regeringen på sin hemsida.

– Att F16 återuppstår visar på en insikt om att Sveriges befolkningscentrum behöver ett luftförsvar, säger Tommy Pålsson nu.

– Det här är ett steg i rätt riktning, men med tanke på hur den politiska diskussionen ser ut när det gäller finansieringen av de förslag som Försvarsberedningen lägger fram, tror jag att det kommer att dröja några år innan F16 har ökat sin stridsflygskapacitet, fortsätter Tommy Pålsson, som betonar att han inte satt sig in i alla detaljer i regeringens förslag.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier