Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

F16-chef gläds när Sveriges ”centrum” återfår luftförsvar

Att återetablera Upplands flygflottilj F16 var en av punkterna när regeringen i förra veckan lade fram sin försvarsproposition för 2021–2025.

– Bra, men det kommer att dröja flera år innan vi ser resultaten, säger Tommy Pålsson, som var flottiljchef när beslutet att lägga ner huvudstadens luftförsvar togs för två decennier sedan.

Nyheter · Publicerad 12:46, 22 okt 2020

Tommy Pålsson prydde framsidan på Världen idags första nummer, den 28 sept 2001, då han varnade för att lägga ner luftförsvaret av Stockholm inför avvecklingen av hans flygflottilj F16 i december 2003.

Han menade att politiker låtit glesbygdsstöd och regionalpolitik bli viktigare än militärstrategiska argument.

– Detta är ett regionalpolitiskt beslut, summerade Tommy Pålsson intrycken från de omdebatterade försvarsbesluten för två decennier sedan, som innebar att Sveriges ekonomiska, politiska, religiösa och akademiska centrum – liksom de tre miljoner människor som bor i Mälardalen, Sveriges mest tätbefolkade område – kom att förlora sitt luftförsvar.

– Det finns inte många länder som inte har en flygflottilj i närheten av huvudstaden, kommenterade överste Tommy Pålsson, och jämförde med omdebatterade politiska beslut som fattades i slutet av 1920-talet i Sverige, då stora delar av det svenska försvaret lades ner.

Redan i oktober 1999 föreslog S-regeringen inför försvarsbeslutet 2000 att F16 skulle avvecklas, men det skulle dröja till maj 2001 för att få en riksdagsmajoritet. Så sent som i mars 2001 föreslog ÖB för försvarsutskottet att F16 skulle tilldelas en JAS-division.

I maj förra året, nästan 18 år efter att flottiljchefen Tommy Pålsson kommenterade nedläggningsbesluten i Världen idag, kom Försvarsberedningens slutrapport där ett av förslagen var att F16 ska återuppstå som flygflottilj.

Världen idag bad då F16:s förre flottiljchef att läsa igenom Försvarsberedningens förslag och kommentera den 18 år gamla intervjun.

– Jag är nästan förvånad över att det stämmer så bra i dag lika väl som då, 2001. Det jag är lite förvånad över är att jag pratar om Ryssland och Putin, sade Tommy Pålsson, efter att ha läst igenom artikeln i Världen idags första nummer.

– Det visar sig ju nu när man har ambitionen att bygga upp att det är lätt att rasera, men det är otroligt svårt, tar lång tid och kostar mycket pengar att bygga upp någonting som man har tagit bort, sade Tommy Pålsson om de snart 20 år gamla försvarsbesluten.

Beslutet som nu har tagits skapar förutsättningar för en eventuell tillväxt inom flygvapnet på längre sikt med permanent basering av stridsflyg, skriver regeringen på sin hemsida.

– Att F16 återuppstår visar på en insikt om att Sveriges befolkningscentrum behöver ett luftförsvar, säger Tommy Pålsson nu.

– Det här är ett steg i rätt riktning, men med tanke på hur den politiska diskussionen ser ut när det gäller finansieringen av de förslag som Försvarsberedningen lägger fram, tror jag att det kommer att dröja några år innan F16 har ökat sin stridsflygskapacitet, fortsätter Tommy Pålsson, som betonar att han inte satt sig in i alla detaljer i regeringens förslag.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier